top of page

Karadeniz Bölgesinin turizm potansiyellerinin başında tabii güzellikler gelir. Karadeniz kıyıları çok çeşitli bitki ve ağaçlar ile bunların oluşturduğu manzaralara sahiptir. Yaylacılık faaliyetleri son yıllarda gelişen turizm faaliyetlerinden biridir. 

DENİZ TURİZMİ

Daha çok yerli turist ağırlıklı bir yapı sergilemektedir. Ancak son zamanlarda açılan hava limanları ile yurt dışına (daha çok Arap ülkelerine) ulaşım imkanı arttığından körfez ülkelerinden talep artmıştır.

Düzce - Akçakoca : Mavi bayraklı plaj arayanlara harika bir doğa ve kumsala sahip Ceneviz Kale Plajı bulunmaktadır. Akçakoca sahilleri arasında Çınaraltı ve Çuhallı plajı, limanın batısında Armutçuağzı plajı ve Karasu Şile yolundaki Edilli ve Kalkın köyü plajı piknik ve kamp meraklıları için uygun olabilecek yerler arasındadır.

Bartın - Amasra : İnkum'da oldukça geniş bir sahil şeridi bulunmaktadır. Daha batıya doğru ise Güzelcehisar, Mugada, Hatipler ve Kızılkum plajları bulunmaktadır. Amasra'da ise kaleye yakın olan Küçük ve Büyük Liman plajları, doğuda Bozköy plajı ve harika kumsallı Çakraz plajı doğal güzellikleri ile göz doldurmaktadır.

Zonguldak : Merkez'de Fener mahallesi doğusundaki Deniz Klübü plajı, daha kuzeye doğru Kapuz ve Uzunkum plajları yanında Değirmenağzı ve Ilıksu plajları yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır. Çaycuma Filyos plajı ile Kilimli'de Göbü ve Türkali plajları, Karadeniz Ereğli'si Erdemir plaj tesisleri ve Mervealtı plajında güneşlenmek ve yüzmek için idealdir.

Kastamonu : Karadeniz'de sahili olan ilçelerinden olan Abana'da güzel bir kumsala sahip Balıkçı Barınağı ile Hacıveli plajı, Cide kordon boyunda ve liman yakınında Kasaba plajı ile Nasuh ve Memiş plajları, İnebolu doğusunda Gemiciler tarafından uzun sahil şeritli Kadınlar plajı ve batıya doğru Boyranaltı, Özlüce ve Doğanyurt Belediye halk plajı, Çatalzeytin'de doğal koy şeklindeki Ginolu plajı ve Bozkurt taraflarında İlişi Limanı yanında Derya plajı bulunmaktadır.

Sinop : Başta merkezdeki Güzelyalı, DSİ, Mobil Halk ve Kumsal plajı olmak üzere Ayancık ve Gerze'de pek çok plaj bulunmaktadır.

Samsun : Şehir merkezinde Bandırma Vapuru yanında, Mert plajında ve Cedit Mahallesi Fener plajında, Çarşamba'da ve Terme'de Orman plajı, Çamlık'larda ve geniş Atakum, Alaçam, Yakakent ve Ondokuz Mayıs sahillerinde denize girilebilmektedir.

Ordu : Şehir merkezinde Belediye plajı ve mavi bayraklı Akyazı plajında, Perşembe eski sahil yolu boyunca pek çok noktada, Fatsa'da merkez ve Belice Kumsalı, Eski Tavlaağzı plajı ve Çeşmicihan Kumsalı'nda ve Ünye'de, Terme'ye doğru Uzunkum kamp ve plaj alanında denize girilecek yerler bulunmaktadır.

Giresun : Yüzmek isteyenler için Piraziz'den Eynesil'e kadar Uluburun, Asarkaya, Tirebolu'da irili ufaklı pek çok plaj bulunmaktadır.

Trabzon : Beşikdüzü'nden Of'a kadar Mersin, Kaşüstü, Akçakale gibi pek çok plajda yüzülebilmektedir.

Rize : Alipaşa, Sarayköy, Limanköy, İyidere, Çayeli, Pazar gibi yerlerde denize girilmektedir.

Artvin : Hopa Kopmuş plajı ve Arhavi Kıyıcık plajı en çok bilinen yerler arasındadır.

YAYLA TURİZMİ

Karadeniz Bölgesi, sahip olduğu uygun iklimsel özellikler, üstün peyzaj değerleri, kırsal ögelerin ağırlık kazandığı geleneksel yaşam biçimi ve dağcılık/tırmanışlar, atlı doğa gezisi, trekking, yamaç paraşütü, flora/fauna incelemesi, jeep safari vb.doğa sporlarına uygun alanlar ile yayla turizmine son derece elverişlidir.

RAFTİNG TURİZMİ

Ardeşen’e yaklaşık 2 km mesafede bulunan Fırtına Deresi, akarsu turizmi (kano- rafting) açısından elverişli konuma sahiptir. Fırtına Deresi, debisi en yüksek ve hızla akan bir dere olma özelliği taşımaktadır. Bu nedenle yerli ve yabancı sporcular, bu dereyi özellikle tercih etmektedir.

Fırtına Deresi’nden başka rafting yapılan diğer dereler ise, Taşlıdere ve İkizdere (İyidere)’dir. Bu akarsularımız da ulusal rafting gösterileri ve ulusal rafting şampiyonaları gerçekleştirilmiştir. Bu derelerde kanoculuk için de gerekli debi ve rejim miktarı yeterlidir. Bu akarsular dışında küçük büyük birçok dere mevcuttur.

TERMAL TURİZM

 

Amasya Kaplıcaları: Amasya genel olarak Karadeniz ikliminin etkisi altında olmakla beraber, deniz etkilerine maruz kalmadığı için karasal iklim özelliklerini de göstermektedir.

  • Gözlek  Kaplıcası : Amasya Merkez ilçeye bağlı olan, Amasya - Göynücek yolu üzerindeki Gözlek Köyünde yer almaktadır.

  • Hamamözü Kaplıcaları: Amasya ili Hamamözü İlçe sınırları içinde, Hamamözü Vadisinde yer almaktadır

Artvin Kaplıcaları: 

  • Otingo Kaplıcası (Borçka): Borçka ilçesinin 8 km doğusunda Balcı köyündedir. Küçük bir otel ve lokanta bulunan kaplıcaya orman yolundan gidilmektedir.

  • Zeytinlik Kaplıcası (Merkez): İl merkezinin 5 km güneyinde Zeytinlik köyündedir. Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir.

  • Ilıca Köyü Kaplıcası (Şavşat): Şavşat ilçesinin 12 km batısındaki Ilıca köyündedir. Küçük bir otel ve lokantası bulunmaktadır. Romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir.

  • Ciskara Maden Suyu (Merkez): İl merkezine 20 km uzaklıktadır. Romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir.

  • Güngörmez Suyu (Yusufeli): Yusufeli ilçesi Göngörmez Dağlarında bulunmaktadır. Akşam karanlığında suyunun akmaya başlaması ve gün ağardığında suyunun kesilmesi ilginç bir doğa olayıdır.

Bolu Kaplıcaları:

  • Karacasu Kaplıcaları : Bolu ovasının güneyinde, Bolu Dağının eteklerinde Bolu Kaplıcaları bulunmaktadır. Bu kaplıcalar Karacasu mevkiinde Kuzey Anadolu Fay hattına bağlı su kaynaklarıdır. Kaplıcalar Bolu'ya 5 km uzaklıkta olup, Büyük ve Küçük Kaplıca olarak isimlendirilmişlerdir. Burası 1993 yılında Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş, Termal Oteli yakınında Sağlık Bakanlığına bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi kurulmuştur.

  • Çatak Kaplıcası (Göynük): Göynük ilçesinin 30 km güneydoğusunda dik yamaçlar arasında bulunan Himmetoğlu Köyü yakınındaki vadide Çatak Kaplıcası bulunmaktadır. Kaplıcanın çevresinde Roma döneminden kalma kalıntıların bulunuşu, Romalıların bu kaplıcadan yararlandığına işaret etmektedir.

  • Sarot (Sarıot) Kaplıcası (Mudurnu): Mudurnu'nun 30 km kuzeybatısında Ilıca köyü hudutları içerisindedir. 66C sıcaklığındadır. 1500 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Tarihi bir hamamı vardır. Acı sular grubuna girmektedir. Kaplıca yakınında küçük bir konaklama tesisi bulunmaktadır.

  • Babas Kaplıcası (Mudurnu): Mudurnu'ya 5 km uzaklıkta bulunan Babas Kaplıcası'nın suyu değişik debiye sahip olup, suyun sıcaklığı 37,2 C'dir. Bu kaplıcaya değişik kaynaklardan sular geldiğinden kaynağın noktaları zaman zaman değişmektedir.

  • Bağlum (Kesenözü) Kaplıcası (Seben): Seben ilçesinin 14 km güneyinde Kesenözü Köyü yakınındaki bir vadi içerisinde bulunan Bağlum Kaplıcası, aynı zamanda Pavlu Kaplıcaları olarak tanınmaktadır.

Ordu Kaplıcaları:

  • Çermik (Gölköy): Ordu ili Gölköy ilçesinin 500 m güneyinde bulunan Çermik Gölünün suları maden suyu özelliği taşımaktadır.

  • Sarmaşık Kaplıcaları (Ilıca - Fatsa): Ordu ili Fatsa ilçesinin 10 km uzağında bulunmaktadır. Termal Otel ve Restoran bulunmaktadır.

Rize Kaplıcaları:

  • Ayder Kaplıcaları: Çamlıhemşine 12 km uzaklıkta, Kaçkar dağlarının yamaçlarında bulunan Ayder Kaplıcaları deniz seviyesinden 1350 m yüksekliktedir.

  • Andon Ilıcası: Andon Ilıcası bu yöreye karayolu yapılmasından sonra önem kazanmıştır.

Samsun Kaplıcaları:

  • Havza Kaplıcaları: Samsun iline bağlı Havza ilçe merkezinde yer alan Havza Kaplıcaları Karadeniz Bölgesinin orta kesiminde, yüksek tepeler arasında uzanan derin bir vadi tabanında konumlanmıştır. Havza Kaplıcaları Samsun - Ankara karayolu üzerinde bulunmaktadır.

  • Ladik Kaplıcaları: Samsun ili Ladil ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. Samsun - Ankara karayolunun 3 km doğusunda konumlanan kaplıca alanı çevre düzenlemeleri ile birlikte belde görünümündedir.

Tokat Kaplıcaları:

  • Reşadiye Kaplıcaları: Tokat ilinin güney doğusunda bulunan Reşadiye ilçe merkezinde yer almaktadır. Kelkit çayının kıyısında bulunan Reşadiye, Orta Karadeniz Bölgesinin geçiş noktası olarak kabul edilmektedir.

  • Ilıca Kaplıcaları: Pek çok kaynağın bulunduğu merkezde halen üç kaynaktan yararlanılmaktadır. Harlek ve Kadılar kaynakları ılıştırılmadan banyo yapılabilen ender doğal kaplıca sularındandır.

  • Sulusaray Kaplıcaları: Tokat ilinin güney batısında bulunan Sulusaray ilçe merkezine 3 km mesafedeki Ilıca Köyünde yer almaktadır.

Zonguldak Kaplıcaları:

  • Ilıksu Kaplıcası: Zonguldak - Karadeniz Ereğli karayolu üzerinde ve Kozlu beldesine bağlı Aşağıçayır Köyü sınırları içerisindedir. Ilıksu Kaplıcası, İl Özel İdaresi tarafından yatırım programına alınmış olup, şu anda kaplıca üzerinde ve çevresinde herhangi bir tesis bulunmamaktadır.

KAYAK TURİZMİ

Kayak merkezlerinin genel olarak ziyaretçileri kışı doyasıya yaşamak isteyen insanlardır. Merkezlerdeki az kar ile tatmin olmayan ve daha çok kar ve kar üzerinde kayabilecekleri alan isteyen bu kişiler genel olarak kayak merkezlerini tercih ederler. Kayak merkezlerini aileler, sevgilisi ile başbaşa vakit geçirmek isteyenler de tercih edebilir. Kayak merkezleri bir nevi insanların, kış ayında evde tıkılıp kalmasını engeller ve o soğuk havada bile eğlenebilinmesini (maksimum seviyede)sağlar.

Kartalkaya (Bolu):

Bolu ilinin güneydoğusunda, Köroğlu Dağları üzerinde ve Köroğlu Milli Parkı içerisinde bulunan, Türkiye'nin en gözde kayak merkezleri arasındadır. Yerli turistlerin yanında yabancı turistler tarafından da tercih edilmektedir.

Ilgaz (Kastamonu):

Adını aldığı Ilgaz sıradağları üzerinde bulunan Ilgaz Kayak Merkezi yine aynı adlı Ilgaz Milli Parkı'nın içerisinde bulunmaktadır. Kış sporları sezonu aralık ayında başlayıp nisan ayında bitmektedir, ancak doğal güzelliği ve etrafını oluşturan bitki örtüsü sayesinde her mevsim gidilebilecek yerlerden olarak kabul edilmektedir.

Zigana (Gümüşhane):

Doğu Karadeniz'de bulunan Zigana Kayak Merkezi, Gümüşhane il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Büyük bir bölümünü ormanlık alanların kapladığı tesisin sezonu aralık ayında başlayıp nisan ayında biter. Zigana Kayak Merkezi ile kayakçılar kadar yayla turizmcileri de ilgilenmektedir.

TARİHİ YERLER:

Artvin:

  • Rabat Kilisesi

  • Gevhernik Kalesi (Ardavuç)

  • İshan Kalesi

  • Dalishane (Hamamlı) Kilisesi

  • İshan Manastırı

Bartın:

  • Amasra Kalesi

  • Kral Kaya Mezarları

Düzce:

  • Konuralp Antik Kenti

Giresun:

  • Bedrama Kalesi

  • Tirebolu Kalesi

  • Andez Kalesi

  • Kale Camii

  • Meryem Ana Manastırı (Şebinkarahisar)

  • Şebinkarahisar Kalesi

  • Tashanlar (Şebinkarahisar)

  • Camoluk Bektaş Bey Camii

  • Hacı Abdullah Duvarı

  • Giresun Kalesi

  • Eynesil Kalesi

  • Gogora Kilisesi

Gümüşhane:

  • Santa Harabeleri

Karabük:

  • Safranbolu Kalesi

  • Cinci Hanı

Kastamonu:

  • Kastamonu Kalesi

  • Saat Kulesi

  • Hz. Pir Şeyh Şaban-i Veli Külliyesi

  • Taşköprü

Ordu:

  • Kurul Kalesi

  • Yasan Kilisesi

  • Eski Taşbaşı Kilisesi

Rize:

  • Zilkale (Çamlıhemşin)

  • Rize Kalesi

  • Kız Kalesi

Samsun:

  • Göğceli Camii - Tarihi Ahşap Çivisiz Camii

  • Çarşamba Köprüsü

  • Amisos Mezarları

Sinop:

  • Paşa Tabyaları

  • Sinop Kalesi

  • Boyabat Kalesi

  • Balatlar Kilisesi

  • Arslan Torun Konağı

  • Pervane Medresesi

Trabzon:

  • Sümela Manastırı

  • Atatürk Köşkü

  • Trabzon Kalesi

  • Gülbahar Hatun Türbesi ve Camii

  • Kaymaklı Manastırı

  • Vazelan Manastırı (Maçka)

  • Küçük Ayvasıl Kilisesi

Zonguldak:

  • Filyos Antik Kenti

bottom of page