top of page

TARIM

Karadeniz Bölgesinde ekili - dikili alanlar, bölge alanının toplam %20'sini oluşturur. Bölge yüz ölçümü dikkate alındığında bu oranın çok az olduğu anlaşılır. Arazinin dağlık olması bölgede tarım yapmaya uygun alanların sınırlı ve dağınık olmasına neden olmuştur. Önemli tarımsal alanlar; Bafra ve Çarşamba delta ovaları, Düzce ovası ile Karadeniz arasındaki Erbaa, Niksar, Suluova, Bolu, Turhal ovalarıdır. Ayrıca kıyıda dar bir şerit halinde uzanan kıyı ovaları tarım yapılabilen alanlardır.

 

Tarımda makine kullanımı zordur. Bunun için tarım çalışmalarında insan ve hayvan gücüne duyulan gereksinim önemini korumaktadır.

Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir. Kıyı kesiminde tahılın yerini mısır almıştır. Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgiller, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır. İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şeker pancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar.

 

Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır. En verimli arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür.

Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır;

  • Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin %85'i Karadeniz Bölgesinden karşılanır.

  • Çay: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü Karadeniz Bölgesinden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.

  • Türün: Daha çok Orta Karadeniz Bölümünde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılmaktadır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü Karadeniz Bölgesinden karşılanır.

  • Mısır: Bütün kıyı boyunca yetiştirilir.

  • Elma: Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.

  • Şeker pancarı : Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.

  • Keten - Kenevir : Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı yapılmaktadır.

  • Soya Fasülyesi : Ordu - Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.

  • Zeytin : Soğuktan korunmuş Çoruh vadisinde (Artvin - Yusufeli) tarımı yapılır.

  • Turunçgiller : Kış ılığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.

  • Kivi : Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.

HAYVANCILIK

Bölgede hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapılır.

Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir. Türkiye balık üretiminin yaklaşık %80'i Karadeniz'den karşılanır. Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür. Karadeniz'de 200m'den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur.

Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır.

Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir. Özellikle Rize - Anzer yöresinin balları çok ünlüdür.

bottom of page