Samsun
SAMSUN EKONOMİSİ
Samsun, ekonomisi ve nüfusu ile Karadeniz Bölgesinin en büyük kentidir. Şehrin ekonomisinde sanayi ve hizmet sektörlerinin payları artarken tarım sektörünün payı azalmaktadır.
İlin ekonomisi yine de geniş ölçüde tarıma dayalıdır. Sanayi hızla gelişmektedir. Kara, hava ve deniz yolları sebebiyle ticaret hareketlidir. Faal nüfusun %65 kadarı tarım sektöründe çalışır.
Bafra ve Çarşamba ovalarında yetiştirilen ürünler öncelikle bölge ihtiyacını gidermekle birlikte, yurdun dört bir yanına da pazarlanmaktadır. Tarım ürünlerinin İhracat imkânları şehrin ekonomisine ciddi katkı sağlayacak potansiyele sahiptir.
TARIM
Bafra ve Çarşamba ovaları Çukurova’dan sonra, Türkiye’nin en verimli ovalarıdır.
İlde verimli ovaların varlığı nedeniyle sebzecilik alt sektörü yoğun olarak yapılan ve emek isteyen önemli bir tarımsal faaliyettir. Uygun iklim yapısı ile sebzelerin hem açıkta hem de örtü altında yetiştirilmesine son derece elverişli Samsun’da, bu alanda en çok yetiştirilen ürünler, biber, yeşil fasulye, salatalık, lahana, pırasa, patlıcan, domates, kabak, karpuz, kavun, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir. Bu sebzelerin çoğu ülkemiz ihracat tablosunda görünen, ihracat potansiyeli olan ve yaş sebzede en fazla ihracat yapılan ilk 10 ürün içerisine giren sebzelerdir.
Meyve üretiminde ise, son yıllarda yöreye uygun çeşitlerle oluşturulan bodur ve yarı bodur meyve bahçeleri meyve ihracatçısına ve meyve suyu sektörüne önemli üretim potansiyeli ve hammadde kaynağı oluşturmaya başlamıştır. Bu alanda üretilen ürünler fındık, şeftali, kivi, elma, armut, ceviz ve kiraz gibi meyvelerdir.
İlde üretilen diğer ürünler, buğday, mısır(dane), çeltik, kuru baklagiller, şekerpancarı, ayçiçeği, soya ve tütündür. Kaliteli tütün yetişir ve mühim gelir kaynağıdır. Bafra tütünü ünlüdür. Türkiye’de mısır ve fasulyenin en çok yetiştiği yer Samsun’dur.
Samsun’da Organik Tarım
Organik fındık yetiştiriciliği 1994 yılında Türkiye’de ilk defa Samsun’a bağlı Terme Çamlıca Köyünde bir Alman firmasının organik fındık talep etmesi ile başlamıştır. 1994 yılında üyelerinin büyük bir kısmı Çamlıca çiftçilerinden oluşan “Karadeniz Organik Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği” kurulmuştur. Çamlıca köyü Türkiye’de ilk defa üreticiler birliğini kurmuştur. Başlıca organik ürünler; fındık, kuru fasulye, mısır, fasulye, buğday, fiğ, elma, domates, kividir.
HAYVANCILIK
Samsun’da yapılan hayvancılık ailelerin kendisini geçindirmesine yönelik olmakla birlikte gelişmeye müsait ve yatırım yapılabilecek bir alandır. Samsun ilinin iklimi ve bitki örtüsü hayvancılık için çok müsaittir. İlde, sığır, koyun, kıl keçisi ve kümes hayvanları çok sayıda beslenir. Arıcılık gelişmiştir.
Samsun ülkemizde hayvan varlığı bakımından 24. sırada yer almaktadır. (TÜİK, 2013) Bunlar içerisinde manda varlığı açısından ilk sırada gelmektedir. Hayvansal ürünler incelendiğinde inek sütü üretiminde 13. sırada olan ilin manda sütü bakımından ilk sırada yer aldığı görülmektedir.
Samsun’da hayvancılık alanında gerçekleştirilen diğer bir faaliyet de arıcılıktır. Arıcılık alanında faaliyet gösteren 1.500’ün üzerinde işletme bulunmakta olup Samsun işletme sayısı açısından ülkemizde 16. sırada bulunmaktadır.
Samsun su ürünleri konusunda, gerek avcılık gerekse yetiştiricilik anlamında, stratejik konumu, limanları, balıkçı barınakları, modern balıkçı tekneleri, kalifiye elemanları, birikimleri, kullanılabilir dinamikleri ve modern kent kimliği ile bölgesinin belirleyicisidir. Kıta sahanlığının uygunluğu nedeniyle dip trol balıkçılığının, buna bağlı olarak da orta su trol balıkçılığının yaygın olarak yapıldığı Karadeniz’deki tek ildir.
Baraj gölleri, lagün gölleri ve akarsularının fazla olması yönünden, iç su balıkçılığı bakımından da önemli bir yere sahiptir. Deniz ürünleri üretiminde ilk sırada yer alan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun’da yalnız sofralık değil endüstriyel balık avcılığı da yapılmaktadır. Tutulan hamsi balığının önemli bir kısmı ile çaça balığının tamamı balık unu ve yağı tesislerinde değerlendirilmektedir. Balık unu ve yağı fabrikaları bakımından bölgede önemli bir kapasite mevcuttur. Samsun’da bu alanda faaliyet gösteren 12 işletme bulunmaktadır
ORMANCILIK
Samsun ili orman bakımından zengin olan illerimizden biridir. Orman ve fundalıkların yüzölçümü 460 bin hektardır. Senede 80 bin m3 sanayi odunu ve 250 bin ster yakacak odun elde edilir. Köylerinden 477’si orman içindedir.
MADENCİLİK
Kömürden başka madeni yoktur. Havza ilçesinin Çeltek köyünde ve Vezirköprü ilçesinde az miktarda kömür çıkarılır.
SANAYİ
Samsun ilinde sanayi hızla gelişmektedir. Bilhassa 1970’ten sonra sanayi sektöründeki gelişmenin hızı oldukça artmıştır.
Samsun’da üretim ve ihracatın büyük bir kısmı başta Merkez OSB olmak üzere Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleşmektedir. İlde Samsun Merkez OSB, Samsun Gıda İhtisas OSB, Kavak OSB, Bafra OSB ve Havza İhtisas OSB olmak üzere toplam 5 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.
Havza Tarımsal Ürün İşleme ve Tarım Makinaları İhtisas OSB kuruluş çalışmaları devam etmektedir. İhalesi gerçekleşen OSB’nin altyapı çalışmalarının 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yatırımların başlayacağı OSB’ye yoğun ilgi beklenmektedir.
Samsun’da sağlık ekipmanları sektörünün ortaya çıkışı 1980’li yılların başlarına uzanmaktadır. Silah üretiminden cerrahi alet tamiratına geçiş ile başlayan ve zaman içerisinde önemli gelişme gösteren sektörde, bugün 50’ye yakın firma tarafından cerrahi motor sistemleri, steril konteyner sistemleri, fiber optik aydınlatma, hastane gaz sistemleri, cerrahi aletler, genel cerrahi, beyin cerrahi, beyin ekartör, ortopedi, silikon taban ve tutucu, terlik, röntgen cihazları, işitme cihazları, tel sepet, laboratuvar kurulumu, tıbbi sarf malzeme, hastane yatakları gibi medikal sektörüne ilişkin pek çok ürün üretilmekte ve 70’in üzerinde ülkeye ihraç edilmektedir.
Belli başlı ülkelere gönderilen ürünler arasında, Avrupa (Almanya, Fransa ve İtalya) ve Kuzey Afrika’ya cerrahi alet ve steril konteyner, Fransa, İtalya ve ABD’ye tel sepet Azerbeycan’a serrahi motor, tıbbi malzeme ve steril konteyner, Rusya, Suriye ve Gürcistan’a farmaküler ve enjektüel ampul, yine Rusya’ya oksijen başlıkları bulunmaktadır. Bulgaristan, İran, Irak, Tunus ve Yunanistan’a işitme cihazları ile Rusya, Tunus ve Cezayir’e ise kalıp ihraç edilmektedir.
Samsun ili genelinde gıda sektöründe un, fındık, kanatlı hayvan, piliç ve şarküteri ürünleri, yem, balık yemi, balık unu, balık yağı, çeltik, pirinç, helva, şekerleme, reçel, süt ürünleri imalatı ve salça imalatı yapılmaktadır.
Samsun ilinde orman ürünleri ve mobilya sanayi sektöründe önemli işletmeler mevcuttur. Bu alanda pek çok küçük ve orta boy sanayi tesisleri bulunmaktadır. Genel olarak tomruktan kereste işleyen işletmelerin bir şekilde mobilya sektöründe de hizmet verdikleri görülmektedir.
Samsun’da ağaç, ağaç ürünleri ve mobilya imalatı alanında üretilen ürünler, mdf, kereste, yonga levha, demir veya çelikten inşaat aksamı, ağaçtan kontratabla, odunsu maddelerden levhalar, parke panolar, yaylı yatak oturma grupları imalatı, masif ahşap panel, masif ve kaplamalı iç kapılar, konut, otel, hastane vb. projelere yönelik mobilyalar, ahşap kablo makarası ve ev mobilyalarıdır (yatak odası, yemek odası, oturma grubu, yatak, baza).
Samsun bölgenin enerji sektöründeki konumuyla bir enerji üssü haline gelmiştir. Zengin enerji kaynaklarına yakınlığı ve uluslararası ticari ilişkileriyle çoklu enerji merkezidir.
Rusya’dan alınan doğalgaz, Karadeniz’in altından Mavi Akım boru hattıyla Samsun’a, Samsun’dan tüm Türkiye’ye ulaşmaktadır.
Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi ise ülkemizi enerji koridoru haline dönüştürecek, İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki tanker trafiğini %50 azaltacaktır. 550 km uzunluğundaki hatla, günde 1.5 milyon varil ham petrol taşınması planlanmaktadır.
Terme İlçesi’nde kurulu doğalgaz kombine çevrim santrali, 2013 yılından itibaren Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %3’lük kısmını karşılamaya başlamıştır. 890 MWe kapasiteli Türkiye’nin ilk tek şaftlı doğal gaz kombine çevrim santrali olan doğal gaz santrali, deniz suyu ile soğutma sistemi ile aynı zamanda Türkiye’nin en çevreci santrallarından biridir.
Samsun’da ana metal sanayi başlığı altında gelişmiş sektörler özellikle demir çelik ve bakır sektörleridir. Samsun’da bu sektörde çalışan firmalar her türlü makinenin yedek parçasını, otomotiv ve iş makinelerinin yedek parçalarını üretebilecek konumda olup yüksek ihracat potansiyeline sahiptirler.
Samsun’da ucuz iş gücü ile hava, kara, deniz yolunun varlığının sağladığı lojistik imkânlar sektör firmalarına önemli bir rekabet gücü kazandırmaktadır. Çoğu sektör firması hammaddesini yurt dışından almakta ve ürünlerini yurtdışına satmaktadır. Nakliye maliyetlerini azaltmak için büyük ölçekli firmalardan biri kendi limanını kurmuş ve sektör kullanımına da açmıştır.
İlde ana metal sanayi alanında üretilen ürünler, alaşımlı dökme demir, aynalı demir; demir ve çelikten çubuk profiller, kauçuk ve plastik için döküm kalıpları, bakır çubuk, gerit, boru, levha, örgülü tel, yassı tel, katot, pompa, vana, düktil boru, inşaat demiri, döküm imalatı ve oto yedek parçalarıdır. Makine ekipman imalatı alanında ise basınç düşürücü valfler, demir ve çelikten yaprak, helezon ve spiral yaylar, dökme demirden borular, içi boş profiller, pompaların aksam ve parçaları ile silah üretimi gerçekleştirilmektedir.
Samsun Bakır Tesisleri şu anda ülkemizde cevherden bakır üretimi yapan tek tesistir. Samsun tesisleri izabe, sülfürik asit ve konsantratör fabrikalarıyla da hizmet vermektedir. Tesislerde yılda 40.000 ton blister bakır ve 220.000 ton sülfürik asit üretilmektedir. İlde ayrıca bakır lama, bakır boru, bakır çubuk, bakır levha, bakır şerit, bakır yassı tel ve örgülü bakır tel imalatı da gerçekleştirilmektedir.
Serbest Bölge
Samsun Serbest Bölgesi 1998 yılı itibariyle resmen açılmıştır. 5.000 m2 lik kapalı depo, 28 adet toplam 850 m2 ‘lik büro ve banka binası kontrol ve güvenlik binası, trafo binası, kantar tesisi ile ısı merkezi binasına 2010 yılında 5.000 m2 lik bir adet yatay depo ve 5000 tonluk 5 adet çelik tahıl silosu daha eklenerek hizmete sunulmuştur. Yine 2010 yılı sonu itibariyle bölgedeki yolların tamamı altyapısı tamamlanarak betonlanmıştır. Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu doğalgazın temini sağlanmıştır.
Bölgede toplam 27 ruhsatlı firma bulunmaktadır. Üretim yapan kullanıcılar ağaç masif panel, tıbbi malzeme, ilaç dolumu, ilaç ampulü üretimini gerçekleştirmektedirler. Alım satım ve üretim konusunda faaliyet ruhsatı alan firmalar ile depo kullanma belgesi sahibi kullanıcılar buğday, kepek, küspe, mısır, soda, kostik soda ticareti yapmaktadırlar.
TİCARET
Samsun uluslararası limanları, demiryolları, denizyolu, karayolu ve havayolu bağlantıları ve çok modlu taşımacılığa uygun altyapısı ve coğrafi konumunun verdiği avantajlar ile ülkemizin lojistik üslerinden biri olma potansiyeline sahiptir.
TCDD tarafından belirlenen 6 Lojistik Köy projesinden birinin kurulması, havaalanı kargo terminalinin faaliyete geçmiş olması, Rusya ile imzalanan KavKaz demiryolu ve tren seferleri anlaşması, Bakü-Tiflis-Kars-Demiryolu Projesi ve Samsun Ankara-Mersin Demiryolu Projesi ile Samsun kenti, ticaret ve lojistik merkezi olma yolundadır.
Samsun sahip olduğu 3 liman ile bölgenin deniz taşımacılığı merkezidir. Ege ve Akdeniz bölgesinden gelen üzüm, incir, domates gibi tarım ürünleri Samsun Limanı’ndan ihraç edilmektedir. Yine kömür, buğday, demir cevheri gibi ürünler de Samsun Limanı’ndan girerek İç ve Doğu Anadolu Bölgelerine dağılmaktadır.
ULAŞIM
Samsun ili kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımında mühim bir kavşak noktasıdır. 1957’den bu yana hava ulaşımı yapılmaktadır. 1986’da pistin yetersiz olması sebebiyle birkaç yıl ulaşım aksamış ise de daha sonra küçük uçaklarla yeniden hizmete başlamıştır. İstanbul ve Ankara’dan Samsun’a haftada 6 günlük karşılıklı seferler vardır. Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük limanı Samsun’dadır. 1960’larda açılan bu limanın ana rıhtım uzunluğu 770 m’dir. Büyük ve orta büyüklükte 4 gemi aynı anda yanaşabilir. 180 m uzunluktaki yardımcı rıhtıma 6 küçük gemi yanaşabilir. İstanbul-Samsun-Trabzon arasında karşılıklı yolcu vapur ve Ro-Ro seferleri (Köstence bağlantılı) yapılır.
Samsun’un Karadeniz’e uzanan iki büyük burnu ve bunlar arasında kalan geniş bir koyu vardır. Kıyılarının girinti ve çıkıntısı azdır. Kızılırmak’ın döküldüğü yerde Bafra Burnu ve Yeşilırmak’ın döküldüğü yerde Cıva Burnu bulunur. Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında demiryolu ulaşımı olan tek il Samsun’dur. Ankara-Kayseri-Sivas hattı Sivas’ta ikiye ayrılır. Biri Malatya’ya, diğeriyse Samsun’a ulaşır. Sivas-Samsun demiryolu 404 km’dir. Samsun’dan Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerine de uğrar.
Sinop’tan Hopa ve Sarp sınır kapısına kadar uzanan karayolunun en işlek merkezlerinden biri Samsun’dur Samsun-Kastamonu-Bolu karayolu, Samsun-Amasya-Çorum-Ankara karayolu, Samsun-Amasya-Tokat, Sivas karayolları ile yurdun bütün bölgelerine ulaşılır. İl sınırları içinde devlet yolları 364 km, il yolları 437 km’dir. Devlet yollarının tamamı, il yollarının ise yaklaşık 300 km’lik kesimi asfalt kaplıdır. Samsun-Azot hattı dâhil demiryolu uzunluğu il içinde 186 km’dir.