Ordu
ORDU EKONOMİ
İlin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanır. Faal nüfusun % 80’i tarım sektöründe çalışır. Son senelerde sanayi de gelişmiştir.
TARIM
120 bini aşkın çiftçi sayısı ile Türkiye’de en çok kayıtlı çiftçinin bulunduğu il Ordu’dur. İl arazisinin %41,4’u tarım alanı, %34,6’i orman ve fundalık alan, %8,5’ü çayır ve mera alanı, %15,5’sı ise yerleşim alanı ve tarım dışı araziden oluşmaktadır. Ordu'nun toplam tarım alanı 2.552.972 dekar ve meyve yetiştirilen alanlar ise 2.277.402 dekardır. İklimi yumuşak ve yağış boldur. Ekilemeyen yamaçlara fındık ağacı dikilir. Ordu’da tarım fındık demektir. Fındık aslında bir orman ağacıdır. İl dahilinde fındık ağacı sayısı 100 milyona yaklaşmaktadır. Türkiye’deki fındık ağaçlarının dörtte biri bu ildedir. Bunlardan ortalama 80.000 ton fındık elde edilir. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75’ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30’unu karşılamaktadır. Fındığın yetiştiği bölgeler; merkez ilçe (Ordu), Fatsa, Ünye, Ulubey ve Perşembe ilçeleridir.
Ordu'nun tombul fındık cinsi bütün dünyada meşhurdur. Dışarıya satılarak döviz temin edilir. Fındık, Ordu ilinin her şeyidir. Senelerce önce sadece sahil bölgesinde fındık yetişirken bugün yüksek bölgelerde de yetişmeye başlamıştır.
Fındıktan sonra başlıca ürün Türkiye üretiminin %13’ünün gerçekleştirildiği kividir. Yetişen diğer tarım ürünleri mısır, patates, fasulye, soya, buğday ve arpadır. Bunların dışında turunçgiller, çay, lahana ve barbunya da yetişir.
HAYVANCILIK
Ordu ilindeki yaylalar hayvancılığa elverişlidir, ancak ekonomik faaliyet alanı olarak yeterince gelişmemiştir. Aybastı, Gölköy, Mesudiye ve Korgan ilçelerinde hayvancılık çok gelişmiştir. En çok koyun ve sığır beslenir.
Arıcılık çok gelişmiştir. Bal üretiminde %15 ile Türkiye üretiminin ilk sırasında yer alır.
Balıkçılık da Ordu'nun yerel ekonomisi ve Doğu Karadeniz Bölgesi için önemli bir sektördür. 110 km kıyı şeridi olan Ordu ilinde 4 ilçesinin deniz kenarında bulunması bir avantajdır. Ordu’da avlanma yoluyla deniz ürünleri üretim yılda yaklaşık 25.000-35.000 ton balık üretimi gerçekleşmektedir. Bu rakam Türkiye üretiminin %7’sine tekabül etmektedir.
Kültür balıkçılığında ise, Ordu ilinde su ürünleri yetiştiriciliği yapan 30 adet işletmenin 23 adedi tatlı sularda olup, toplam üretim kapasiteleri 240 ton/yıldır. Denizde bulunan 7 adet işletmede ise alabalık, levrek balığı üretimi yapılmaktadır. Bu işletmelerin toplam üretim kapasitesi ise 3.250 ton/yıldır.
En çok avlanan balıklar hamsi, istavrit, kefal, mezgit, kalkan ve barbunyadır. Ayrıca kara sularında bol miktarda palamut, torik, zargana ve uskumru bulunur.
ORMANCILIK
Ordu ili orman bakımından çok zengindir. İl topraklarının % 41’i ormandır. Ormanlarda lâdin, köknar, kayın, meşe, gürgen, kızılağaç, kestane, kavak, sarıçam ve Akçaağaç bulunur. İl dahilinde 200 bin hektar orman ve 50 bin hektara yakın fundalık vardır. Senede ortalama 250 bin m3 sanayi odunu ve 125 bin ster yakacak odunu elde edilir. 122 köy orman içinde ve 145 köy orman bitişiğindedir.
MADENCİLİK
Ordu ili metalik cevherlerin yanı sıra endüstriyel ham maddeler açısından da zengin ve çeşitli maden yataklarına sahiptir. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde aktif maden sahalarının %40’ı Ordu’da bulunmaktadır. 55 aktif maden tesisinden 13 farklı maden çıkarılmaktadır. Türkiye’de üretilen bazaltın %8’i ve bentonitin %50’si Ordu’da üretilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda 40 adet metalik maden ve 13 adet endüstriyel hammadde yatak ve zuhuru tespit edilmiştir. Genelde volkanik kayaçların egemen olduğu bölgede metalik madenler grubundan bakır(Cu), kurşun(Pb), çinko(Zn), altın(Au), gümüş(Ag) ve manganez(Mn) yatakları bulunur.
Fatsa ilçesi Sarmaşık’ta 48°C sıcaklıkta, 1, 2 lt./sn. debili kaynak vardır. Kaplıca olarak işletilen kurulu tesis bulunmaktadır. Kumru ilçesi Yalnızdam’da ise 27 °C sıcaklıkta, 0, 04 lt./sn. debili kaynak vardır.
Ordu ili rüzgâr enerjisi bakımından, özellikle TR90 bölgesindeki diğer illere nazaran oldukça avantajlı bir konumdadır. Ordu'nun toplam potansiyeli 2275 MW’tır. Bu potansiyelin büyük kısmı Aybastı-Mesudiye koridorundadır. TR90 Bölgesinde henüz faaliyete geçen bir rüzgâr enerjisi santrali yatırımı olmamakla birlikte, inşa halinde olan 10 MW’lık tek rüzgâr enerjisi yatırımı da Ordu ili Akkuş ilçesinde devam etmektedir.
SANAYİ
Ordu ilinde sanayi 1970’ten sonra gelişmiştir. İlde ekonomi, tarım ve hayvancılık sektörüne dayalı olmakla birlikte; sanayi, gıda sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde gelişme göstermektedir.
On ve daha fazla işçi çalıştıran sanayi işyeri sayısı 120’yi aşmış olup, bunun 35’i fındığı kabuğundan ayırarak iç fındık haline getiren fabrikalardır. Fındığı işleyerek, iç ve dış pazarlara süren en modern tesis, Sagra Tesisleridir.
Fındık tesislerini un ve yem tesisleri, şekerleme ile helva-lokum tesisleri, süt ürünleri işletmeleri, soya yağı tesisleri, balık ve balık ürünleri işletmeleri, meşrubat işletmelerinin olduğu gıda sanayi takip etmektedir. Az miktarda da taş ve toprağa dayalı sanayi (çimento – tuğla vb.)tesisleri bulunmaktadır.
Tekstil sanayi Ordu’da son dönemlerde gelişmeye başlayan bir sektör olarak göze çarpmaktadır. Değişik ürünler yelpazesine sahip olan ilde dantel işlemesi ayrı bir özelliğe sahiptir.
ULAŞIM
Ulaşım kara, deniz ve hava yolu ile sağlanır. Ordu, Doğu Karadeniz illerini birbirine bağlayan ve kıyıya paralel olarak uzanan devlet kara yolları üzerindedir. İl dahilinde 325 km devlet yolu ve 400 km il yolu bulunur.
Ordu’da 78 m boyunda 9 m eninde bir balıkçı barınağı adı verilen “çekek” vardır. Buraya 30 balıkçı teknesi yanaşır. Vapur iskelesine aynı anda iki büyük gemi, 6 büyük ve 10 küçük motor yanaşır. Yük taşımaya müsait değildir. Ordu ihraç ettiği fındığını Giresun limanı ile sevk eder. Perşembe ve Fatsa ilçelerinde birer motor iskelesi ve birer balıkçı barınağı, Ünye’de sadece iskele vardır.