Amasya
AMASYA DOĞAL GÜZELLİKLER
Amasya tarihi zenginlikleri yanında tabii güzellikleri de olan bir ilimizdir.
BORABAY GÖLÜ VE TABİAT PARKI
Bir doğa harikası olan Borabay gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl merkezine 63 km ve Taşova ilçesine 15 km mesafededir. Denizden 1.050 m yükseklikte bir krater gölü olarak bilinmesine karşın, aslında küçük bir akarsuyun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşmuş, doğal bir set gölüdür. Etrafı kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları ile çevreli gölün rengi zümrüt yeşilidir. Güney kıyısı sarp ve diktir. Tabandan su kaynaması olan göl, ayrıca dereden gelen sularla da beslenmektedir. 80 m genişlik ve 25 m derinliğe sahip göl, doğu – batı yönünde uzanan bir vadide yer alır. Göl etrafında temiz hava ortamında yürüyüş yapılabilecek parkurları bulunduğu gibi piknik amaçlı kullanıma uygundur. Borabay Gölü ve çevresi Bakanlar Kurulunca Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Ormanlık alan içerisinde konaklamalar için bungalov tipi evler, kafeterya, kamp ve piknik alanları, doğa yürüyüş yolları bulunmaktadır.
Ulaşım bir hayli kolaydır. Belediye araçları her gün Taşova ile Borabay arasında düzenli sefer yapıyor. Orman içinde çiçek kokuları arasında yaylalara günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Ormanın bittiği 1600 metrelerdeki Ağıllıbucak pınarının bulunduğu mevkiden bakıldığında, çevresini sarmalayan yoğun orman örtüsünden ayırt edilemeyecek biçimde yemyeşil bir cennet köşesidir.
ŞAHİNYAYLASI 75. YIL GÖLETİ TABİAT PARKI
Şahin Yaylası 75. Yıl Göleti, korunması gerekli biyolojik çeşitliliğe, endemik ve nesli tehlike altındaki türlere, doğal ormanlara, büyük memeliler için uygun yaşam ortamlarına, göl ekosistemine ve eşsiz bir peyzaja sahip olması nedeniyle Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Şahinyaylası 75. Yıl Göleti Tabiat Parkı 48,18 hektarlık bir alana sahiptir.
YEDİKUĞULAR KUŞ CENNETİ (YEDİKIR BARAJI)
Amasya’da, Tersakan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1982 – 1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Yedikır Barajı’nda Kızılkanat, Sazan ve Turna balıkları yaşamaktadır. Olta balıkçılığı için Karadeniz’deki ender göllerden biridir.
Baraj gölünün Kuzeydoğusunda yer alan araziler çam türleri ile ağaçlandırılmıştır. Alan üreme dönemi dışında kalan aylarda burada konaklayan çok sayıdaki Angıt ile önem taşınmaktadır. Kışın alan Çamurcun, Yeşilbaş ve Büyük Karabaş martılarının da bulunduğu önemli sayıda su kuşuna ev sahipliği yapar.
ZİYARET GÖLETİ
Amasya – Taşova karayolunun 3. km’den sola ayrılarak ulaşılan Ziyaret Kasabasında bulunan sulama amaçlı yapılan gölet ve çevresinde doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı ve piknik yapma imkânı bulunmaktadır.
YAYLALAR
Merkez ilçede;
Kocacık Tepe (Akdağ Yaylaları): Akdağ tepelerindedir. Denizden ortalama yükseklikleri 1.850 m olup yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Kelebek ve endemik bitki türleri bakımından zenginliğiyle özellikle bahar aylarında, doğa gözlemcilerinden yoğun ilgi görebilecek bir alandır. Yaylalarda kamp yapma potansiyeli de bulunmaktadır.
Göynücek ilçesinde;
Tekke Yaylası,
Gümüşhacıköy ilçesinde;
Dumanlı Yaylası – Kabaoğuz Yaylaları: Tavşan Dağı'nın batı tarafındadır. Denizden Ortalama Yüksekliği 1.400 m civarında olup yılda bir kez Kabaoğuz şenlikleri düzenlenmektedir.
İnegöl Yaylaları: İnegöl Dağı üzerindedir. Ortalama yüksekliği 1.600 m’dir.
Hamamözü ilçesinde;
Çatalçam Yaylaları: Ereğli Dağı üzerinde Amasya sınırlarında kalan bölümündedir. Ortalama yüksekliği 1.400 m’dir.
Eğerli Dağı (Gölköy, Sarayözü, Kızılcaören, Damlıdere, Hamamözü Yaylaları)
Merzifon ilçesinde;
Tavşandağı Yaylaları: Tavşan Dağı’ndaki düzlüklerdir. Denizden ortalama yüksekliği 1.500 m’dir.
Kayadüzü Yaylası
Taşova ilçesinde;
Esençay – Boğalı Yaylası: Taşova ilçesi sınırlarında Sakarat Dağında bulunan yaylalar, ortalama 1800 m rakımı, sarıçam ve karaçam ormanlarının çevrelediği güzelliği ile doğa yürüyüşü açısından oldukça önemli bir alandır. Bu yaylalara; Amasya’dan yaklaşık 50 kilometrelik, Taşova’dan da yaklaşık 20 kilometrelik bir yolculukla ulaşılabilir. Geleneksel yayla yaşantısının günümüzde de devam ettiği Boğalı Yaylaları; yürüyüşçülerin vazgeçilmez güzergâhlarından biridir.
Borabay – Sarıçiçek Yaylaları: Karaömer Dağının doğu taraflarındaki düzlüklerdedir. Ortalama Yüksekliği 1.650 m civarlarındadır.
Alpaslan (Göz Yaylası, Alpaslan Yaylaları)
Destek Yaylaları: Diğer yaylalar gibi ismini bulunduğu dağdan almamaktadır. Canik Dağları üzerinde Destek Çayı’nın kuzeylerindeki yüksek düzlüklerdir. Ortalama yüksekliği 1.200 m civarlarındadır.
Makmarardı Yaylası ve Fındık Pınarı Yaylası
KANYONLAR
Kızkayası Kanyonu: Merzifon’un Çaybaşı ile Balgöze köyleri arasındadır. MÖ 2000 – 1500 yılları arasında yaşam olan bir bölgedir. Bir dönem İskitlerin ve daha sonra Amazonların yaşadığı sanılmaktadır. Giriş kısmında Amazonların kurban kestikleri bir tapınak vardı. Tapınağın güney tarafında İskit dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezarları bulunmaktadır. Çıkışında Doğu Roma dönemine ait bir köprü vardır. Hemen bitişiğinde kullanılmayan 2 eski değirmen ve bir eski kireç ocağı vardır. Kanyon yaklaşık 3 km uzunluğundadır. Merzifon’a uzaklığı 18 km’dir.
Derinöz Kanyonu: 3 km uzunluğunda olup kanyonun bir ucundan diğer ucuna yürümek yaklaşık 6 saat sürmektedir. Yer yer genişliği yarım metreyi bulmakta olup, kenar yükseklikleri 50 metreyi bulan kısımları vardır. Yaklaşık 2 km’si susuz gidilen kanyonda, 2 km’den sonra şelaleler başlamaktadır. Bu kanyon Akdağ yöresi Seyfe Köyü’ndedir. Bölge halkı burasını Ümmet Deresi olarak ta isimlendirir. Akdağ yöresindeki nadide kanyonlardandır, Akdağ’ın eteğine bağlıdır. Oldukça zorlu bir parkura sahip olan kanyon bölgedeki yılkı atlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Yine aynı bölgede; Karakese Sugözü Kanyonu, Aktaş Köyü Germiyan Deresi, Cobul Kanyonu, Aktaş Köyü Sınırsuyu Kanyonu, Kızılkışlacık Koçalan Mezrası Koçalan Deresi Kanyonu mevcuttur. En büyük kanyon Koçalan Çayı kanyonudur.
SEYİR NOKTALARI ve MESİRE ALANLARI
Çakallar Seyir Terası: Ferhat Dağı’nın eteklerinde ve şehirden 250 m yükseklikte bulunmaktadır. Çakallar Seyir Terasından şehri kuş bakışı seyretmek, mesire alanlarında piknik yapmak mümkündür.
Çamlık Piknik Alanı: İl merkezinde yer alan Çamlık; piknik yapmaya, doğa yürüyüşüne ve seyir amacına uygun bir alandır.
Yeşil Yenice (Gölbaşı): 3.000 metrekarelik bir alanı kaplar. 800 yaşında olduğu tahmin edilen bir çınar yanında geniş bir havuz vardır. Kuzey yamacı teras biçimindedir.
Karakaya Mesiresi: Suları bol ve kirazı güzel bir yerdir. Ferhat su yolu buradan geçmektedir. Şehrin üst tarafında bağlık bir yerdir.
Pehlivan Çayırı: Merzifon yakınında yeşillik bir mesire yeridir.
Germece Oluk: Merzifon’un Paşa deresinde bir mesire yeridir.
ŞELALELER
Baraklı Şelalesi: Özbaraklı Belediyesi’ne yaklaşık 1 km uzaklıkta, Kayabaşı mevkisindedir. Şelale kaynağının çıktığı çanak şeklindeki düz alan üzerinde antik döneme ait Roma ve Bizans kalıntılarının temel izleri mevcuttur. 10 metre yüksekliğindedir. Aynı şelalenin kuzeye bakan yüksek yamacının güneybatı köşesinde suyun yıllarca akması sonucu meydana gelen kalkerin oluşturduğu doğal bir mağara bulunmaktadır. Mağaraya 4 basamaklı bir merdivenle inilmektedir. Kuzey cephesinde ise Horasan harcı ile örülerek kapatılmıştır. Halk arasında kilise olarak bilinmektedir.
Sarlayuk Şelalesi: Merzifon ile Gümüşhacıköy ilçeleri arasındaki Doluca köyü yakınındadır. Çınar, pelit, kavak, söğüt ve çam ağaçları ile kaplıdır. Şelalenin altında basamak halinde 1.5 m derinliğinde iki havuz vardır. Havuzların etrafında piknik yerleri bulunur.