Kastamonu
KASTAMONU EKONOMİ
Kastamonu ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayanır. Gayri safi hasılanın %40’ı tarımdan sağlanır. Sanayi son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Türkiye'nin orman bakımından zengin bölgelerinden biridir. Ormancılık gelişmiştir.
TARIM
Kastamonu’da orman alanları oldukça fazla, ekim alanları ve ovalar çok azdır. İlin yüz ölçümünün %28’i tarım alanı, %6’sı çayır – mera alanları, %59,1’i ise orman ve fundalıklardan oluşmaktadır.
Ekime müsait yerler ancak akarsu vadileridir. Vadilerde sulama yapılabilmekte ise de, engebeli arazide sulama yapmak mümkün olamamaktadır. Gübre ve modern araç kullanılması artmaktadır. Sebzecilik önemli sayılmaz. Meyve üretimi 300 bin tona yakındır. En çok üzüm olmak üzere, elma, erik, zeytin ve fındık yetişir. Sanayi bitkileri tahıldan daha çok ekilir. Başlıca ürünler: Buğday, arpa, mısır, pirinç, nohut, şekerpancarı, patates, kenevir ve sarımsaktır.
Sarımsak Ekiliş ve Üretimi
Kastamonu açısından sarımsak önemli bir ürün olup ülkemiz üretiminin yaklaşık dörtte biri burada gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kastamonu topraklarında bulunan selenyum minerali sayesinde Kastamonu sarımsağının tat ve kalitesi diğer ürünlerden daha iyi olmaktadır. 10 yıllık dönem içerisinde sarımsak ekiliş ve üretiminde dalgalanmalar olsa da yükselen bir eğilim görülmektedir. Sarımsak ekim alanlarında görülen sarımsak sak nematodu üretimi tehdit etmektedir. Üreticiler karlı olduğu için her yıl veya en fazla bir yıl ara ile üretim yapmaktadırlar. Ancak bu zararlı 4 yıllık bir münavebe ile etkisiz hale getirilebilmektedir.
Kesme Çiçek
İlimiz süs bitkileri ve kesme çiçek yetiştiriciliği açısından diğer illere göre daha avantajlıdır. Bunun nedeni Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaz aylarının sıcak ve kurak gitmesi ve aynı zamanda yaz aylarında yüksek sıcaklıktan dolayı çiçeklerin kalitesinin düşmesi sorununun ilimizde görülmemesidir. İlimizde gece ve gündüz sıcaklık farkının fazla olması süs bitkileri ve kesme çiçek üretimini olumlu yönde etkilemektedir. En çok üretilen kesme çiçek glayöldür.
HAYVANCILIK
Kastamonu hayvancılığa çok müsaittir. Kastamonu'daki sığır varlığının %36,47’si kültür ırkları, %23,07’si yerli ırklar, %40,46’sı kültür ırkı melezlerinden oluşmaktadır. Sığır, manda, koyun, tiftik keçisi, kılkeçisi yetiştirilmektedir. Bölgede üretilen sığırların büyük bir kısmının canlı olarak Türkiye'nin diğer bölgelerine sevk edildiği ve oralarda besiye alınıp kesildiği veya doğrudan kesildiği görülmektedir. Canlı hayvan satışı yerine karkas satışlarının yapılması Kastamonu ili üreticilerine çok çeşitli alanlardan (Kesimhane, karkas nakli, ürün işleme, deri işleme vb.) gelir artışını sağlayacaktır.
Arıcılık gelişmiştir. Bölgenin florası zengin olup; arıcılık için uygun ortamlar içermektedir. Bölgeden elde edilen balın kalitesi ileri düzeydedir; bu nedenle oldukça fazla tercih edilmektedir. Arıcılığın Bölgedeki gelişme potansiyeli çok yüksek görülmektedir. Ancak arıcılığın bölgede gelişmesinin önünde bazı engeller bulunmaktadır. Arıcılığın temel sorunları arasında üretimin temel getiri getiren bir faaliyet değil de yan uğraş olarak görülmesinden dolayı sabit arıcılık şeklinde yapılması, üretimin iklime bağlı olması, bilimsel ve teknik üretim yapılamadığı için verimin düşük olması, üretici bilinçsizliği ve müşteri talebine uygun standartta üretim yapılamaması gelmektedir.
Tiftik keçisi üretiminde Ankara ve Konya’dan sonra gelir.
ORMANCILIK
Kastamonu orman bakımından zengindir. İsfendiyar ve Ilgaz Dağları ile yaylalarda geniş orman varlığı vardır. Orman ve fundalık sahası 880 bin hektardır. Ilgaz Dağlarında 1090 hektarlık alan milli park ilan edilmiştir. Sarıçam, karaçam ve köknar ağaçlarının meydana getirdiği bu parkta, ağaçaltı bitkileri de çok zengindir. Ayrıca burada geyik, karaca, ayı, kurt, tilki ve çakal gibi yabani hayvanlar da çoktur. 500 köy orman içinde ve 280 köy orman kenarındadır.
MADENCİLİK
Bu il bakır ve bakırlı pirit bakımından çok zengindir. Bu madenler, Etibank ile Karadeniz Bakır İşletmeleri tarafından işletilmektedir.
SANAYİ
Sanayi tarıma dayanır. Orman ürünlerine dayalı sanayi gelişmiştir. Parke, kâğıt ve kontrplak fabrikaları, Taşköprü Kendir Fabrikası, Şeker Fabrikası, Cide Kereste Fabrikası, üç adet Yem Fabrikası, Et Kombinası, Elektrik Motoru Fabrikası, çelik atölyeleri, süt ve tereyağ fabrikaları; bakırcılık, metal eşya, dokuma, çuval, halat, tahta kaşık atölyeleri bulunur.
Son senelerde gelişen sanayinin başlıca ürünleri pirinç, tiftik ve pirit madenidir. Pirinci, üryani eriği, urgan ve sicimi meşhurdur.
ULAŞIM
İki önemli karayolu Kastamonu’da kesişir. Karabük-Kastamonu-Samsun devlet yolu ile İnebolu-Kastamonu-Çankırı devlet yolu Kastamonu’yu Karadeniz ve İç Anadolu’ya bağlar. Bazı köylere yol yoktur. İl dahilinde karayolu güzergâhı yetersizdir.
Kastamonu’nun Karadeniz’e açılan 135 kilometrelik bir kıyısı vardır. Kıyılarda girinti ve çıkıntı yok denecek kadar azdır. Gemilerin barınmasına müsait en elverişli tabiî koy, İnebolu koyudur. İnebolu limanında bir dalgakıran vardır. Limana 2 bin tona kadar olan küçük gemiler yanaşabilir. İstanbul-Hopa arasında işleyen gemiler İnebolu limanına uğrarlar.
Temmuz 1990 târihinde il merkezinin Uzunyazı mevkiinde bir havaalanı inşâatı tamamlandığı halde (1100 m uzunluğunda, 45 m genişliğinde bir piste ve 400 kişilik yemek salonu ile 150 kişilik dinlenme salonu ve 50 yataklı bir terminale sâhip) bu tesis, Kastamonu’ya uçak seferlerinin yapılmaması yüzünden atıl durumda olup, amacı dışında kullanılmaktadır.