Bartın
BARTIN DOĞAL GÜZELLİKLER
MİLLİ PARKLAR
Küre Dağları Milli Parkı: 2000 yılında Milli park olarak ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ve Bartın illeri sınırları içinde bulunmaktadır. Bartın merkeze 16 km, Kastamonu merkeze ise 80 km mesafedeki Park, 37.754 hektarlık bir alana sahiptir.
Küre Dağları Milli Parkı, uluslararası öneme sahip kanyonlar, boğazlar, mağaralar, şelaleler ve düdenler gibi ilginç karstik oluşumların en güzel örneklerini sergiler.
Küre Dağları Milli Parkı Avrupa'da korunması gereken 100 orman sıcak noktası içinde yer almaktadır. Park, barındırdığı 129 kuş türüyle orman kuşları bakımından "Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları" listesinde yer almaktadır. Bunun yanında 1050 bitki türünü içermekte ve 43 tür bitki dünyada sadece burada yaşamamaktadır. Alanda 71 farklı memeli ve sürüngen türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Ayrıca vaşak, yaban kedisi, susamuru, bozayı ve ulu geyik gibi memeli türleriyle birlikte Türkiye'de yaşayan 132 memeli türünün 30 kadarını üzerinde barındırmaktadır.
2012 yılında Pan Parks olarak ilan edilen alan, ender milli parklar arasında yer almaktadır. Milli Park içinde doğal hayata yönelik köy evlerinde pansiyon olarak konaklama imkanları oluşturulmuştur. Milli Park’ta doğa aktivitelerinde bulunmak, fotoğraf, video çekimleri yapmak için Milli Parklar Müdürlüğü’nden izin alınması ve alan kılavuzları eşliğinde gezilmesi gerekmektedir.
YAYLALAR
Uluyayla: Ulus İlçesine 27 km uzaklıktadır. Ovacuma’da 300 metreyle başlayıp Göktepe’de 1416 metreye varan yükselti, ortalama 1000 metredir. Uluyayla, 86.000 hektarlık el değmemiş bir orman varlığıdır. Yaylanın genel sahası 18.255 hektar, yayla alanını oluşturan Kalkanlı Mevkii’nin alanı ise 60 hektardır. Bitki örtüsünü, iğne ve yayvan yapraklı ağaç türleri ve yüzlerce alt flora oluşturur. Uluyayla; ormanı ve yeşili, rengârenk çiçekleri, pınarları, mağaraları ve yaban hayvanlarıyla bir doğa harikasıdır.
Ardıç Yaylası: Ulus İlçesi, Kumluca Beldesi’ne 33 km uzaklıktadır. Yaklaşık 1500 m yükseklikte yer alan yaylanın genel sahası takriben 10 hektardır. Yaylanın bitki örtüsünü; ardıç, köknar, kayın, meşe, gürgen, fındık, karaçam, sarıçam, kavak, akçaağaç, üvez, ormangülü, çobanpüskülü, yabangülü, ısırgan, ahududu, böğürtlen, çilek, ayıüzümü gibi diğer ağaç türleri ve yüzlerce alt flora oluşturur. Ardıç kuşlarının çokluğu ile tanınan yayla, yaban hayatı yönüyle de zengindir. Ardıç Yaylası, Kasım ve Nisan arasındaki 6 ayını karlar altında geçirmektedir.
Gezen Yaylası: Ardıç bölgesindeki iki yayladan birisi olan Gezen Yaylası, Ardıç Yaylası’na 8 km uzaklıktadır. Ardıç Yaylası ile aynı özelliklere sahip olup, 2 hektar büyüklüğündedir. Yaylanın yükseltisi 1400 metredir. Gezen Yaylası’ndan 8 km uzaklıktaki Kokurdan ile Kokurdan’dan 6 km mesafedeki Turna Düzlüğü, diğer görülmeye değer yerlerdendir.
Zoni Yaylası: Arıt Beldesi’ne 10 km uzaklıkta, Arıt Dağları üzerinde ve Küre Dağları Milli Parkı sınırları içindedir. Yükseltisi 1100 metredir. Çadır kampı, trekking, foto çekimi, motokros, dağ bisikleti turu gibi turizm aktivitelerinin yapılmasına elverişlidir.
KANYONLAR
Drahna Vadisi: Köklü, Kozanlı, Alıçlı, Aşağıçamlı ve Yukarıdere Köyleri’nin oluşturduğu, doğal güzelliğiyle ön plana çıkan vadi, Küre Dağları Milli Parkı’nın güney bölümündedir. Kanyondan kuzey yönünde bulunan Cide’ye tarihi kalıntıların bulunduğu yürüyüş yollarıyla ulaşılabilir. Buradaki karstik kayaların hemen dibinde kurulu Aşağıçamlı Köyü, Göksu Mahallesi yol üzerinde önemli bir geçit noktasıdır. Ulus – Cide arasında Trans – Küre Geçişleri için en uygun güzergâh olan Drahna, mağaraları, kanyonları, karstik orman yapısı, yaylaları, doğal köy yaşamı ve tarihi kalıntıları ile dikkat çeker.
Karadere Kanyonu: Arıt Beldesi’ne 14 km mesafede Küre Dağları Milli Parkı içerisindedir. Yeşille kaplı U şeklinde 9 kmlik bir kanyondur. Park girişinden itibaren kanyon su kaynağına, sık ağaçlı patikada ve nehir yatağında toplam 2 saatlik yürüyüşle ulaşılabilir.
Kanyonun sonunda bir sırta çıkılmaktadır. Tepeye çıkıldıktan sonra Karadeniz görülmektedir. Kanyonun sonunda sıcaklığın yaz kış 7 derece olduğu Bacakkoptu Mağarası bulunmaktadır. Mağaradaki kaynak suyu içilebilir. Yeşil örtüyle kaplı olduğu için “Yeşil Kanyon” olarak da adlandırılmıştır.
NEHİRLER
Bartın Irmağı: Kocaçay ve Kocanaz Çayı şehir merkezindeki Gazhane Burnu’nda birleşerek Bartın Irmağı’nı oluşturur. 14 km akarak Karadeniz’e ulaşan Irmak, düşük akış hızından dolayı tekne turlarına müsaittir. Ayrıca ırmak üzerinden tekneyle Çağlayan’a ulaşılabilir.
ŞELALELER
Ulukaya Şelalesi: Ulus – Pınarbaşı yolunun 17 km’sindedir. Drahna Kanyonu’nun yakınlarında, Ulukaya Köyü’nde bir kaya oyuğu içinden çıkan suyun oluşturduğu Şelale yaklaşık 15 metrelik yükseklikten akar. Efsaneye göre şelale suyunu tadan kişi aşk acısını unutur.
Aksu Çayı Şelalesi: Ulus – Kumluca Beldesine 18 km uzaklıkta, Kızıllar Köyü’nün Umar Tepesi mevkiindedir. Umar Tepesi’ni ikiye bölen Aksu Çayı, 35 metrelik bir yükseklikten düşerek takım şelalelerini oluşturmaktadır.
Gergece Şelalesi: Yakın köylerden biri olan Yeşilkaya Köyü’nden 11 km uzaklıktaki Gergecekaya mevkiinde bulunan Şelale, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Gölderesi Şelalesi: Kurucaşile İlçesi’nin 22 km batısında Karaman Köyü’ne 7 km uzaklıktaki şelale Çambu Şelalesi olarak da bilinir. Yaklaşık 12 km uzunluğundaki bir vadi boyunca akan Gölderesi, Çambu koyuna dökülmekte ve şelaleyi oluşturmaktadır. Şelale çevresinde trekking, motokros, dağ bisikleti turu gibi turistik ve sportif aktiviteler yapılabilmektedir.
Dip Şelalesi: Kurucaşile’ye 12 km uzaklıktaki İlyasgeçidi Köyü, Dip Mahallesi’nin 1,5 kilometre yukarısında Gövenk Deresi mevkisindedir. 8 metre yüksekliğindeki şelalenin bulunduğu noktaya Küçükdere’de 2.5 kilometrelik bir yürüyüşle veya orman yolu kullanılarak araçla ulaşılabilir.
Çağlayan: Bartın – Amasra karayolu üzerinde, Karaçay Deresi’nin Kocaçay’a ulaştığı alandadır. Bentlerin eski değirmene su taşıdığı, ağaçların doğal bir güzellik sergilediği bu alanda piknik yapmak, bir yandan çayda yüzerek serinlemek ya da olta ile balık avlamak olasıdır.
MAĞARALAR
Gürcüoluk Mağarası: Mağara, Amasra’ya 12 km uzaklıkta, Makaracı Köyü’nün Gölleryazı mevkiindedir. Mağaraya Amasra – Çakraz karayolu üzerinde İnpiri köyünden ulaşmak mümkündür.
3 metre genişliğinde bir girişe sahip Gürcüoluk Mağarası, 4 metre yüksekliğinde toplam 15 odadan oluşur. Renkleri gri, krem ve bej arasında değişen ilginç sarkıt ve dikitleri mağarayı çekici kılmaktadır.
Sipahiler Mağarası: Sipahiler Köyü’ne 4 km uzaklıktaki mağara, yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki en kalın sarkıt oluşumuna sahip mağaradır.
PLAJLAR
Bartın’ın dik ve ormanlık yamaçlarla denize ulaşan 59 kilometrelik kıyı kesimi, olağanüstü güzellikler sergilemektedir. Çoğu bakir olan bu koylar; temiz kumları, az dalgalı suları, renklerle bütünleşen bitki örtüsü ve ilginç peyzaj değerlerin oluşturduğu doğal güzellikleriyle beğenilmektedir.
İnkumu Plajı: Bartın’a 17 km uzaklıkta bulunan İnkumu Plajı’nın uzunluğu 2,5 km’dir. İnkumu’nda, kumsalın kuzeyini Karadeniz, güneyini de yemyeşil ormanlara bürünmüş İnkumu Dağı çevreler. İnkumu, her türlü turistik gereksinimleri karşılayabilecek kaliteli konaklama, yeme – içme ve eğlence olanaklarına sahiptir.
Çakrazşeyhler Plajı: Bartın’a 34 km, Amasra’ya 17 km uzaklıktaki plajın uzunluğu 1,5 km’dir. Turistlerin her türlü konaklama, yeme – içme ve eğlence gereksinimlerini karşılayabilecek kaliteli donatılara sahiptir. Fıstık çamlarının firuze rengi apayrı bir fon oluşturur.
Güzelcehisar Plajı: Bartın’a 17 km uzaklıktaki plaj, Bartın’ın en iyi plajlarından biridir. 80 milyon yıllık lav sütunlarıyla ilgi çeken bölgede kamp olanağı da mevcuttur.
Mugada Plajı: Günübirlik yoğunluk yaşayan plajın uzunluğu 1,5 km’dir. Bartın’dan Mugada’ya 2 farklı karayolu hattından ulaşmak mümkündür. Bartın – Gözpınarı – Mugada hattı 18 km, Bartın – Güzelcehisar – Mugada hattı 20 km'dir.
Mugada Plajı, 2. Dünya Savaşı esnasında olası bir düşman çıkartmasını önlemek amacıyla doğu ve batı uçlarına yerleştirilen uçaksavar bataryaları ile ilgi çekmektedir.
Kızılkum Plajı: Bartın’ın kuzeybatısında ve 27 km uzaklıkta olup, 2,5 km’lik uzunluğuyla yörenin en büyük plajıdır.
Hatipler Plajı: Bartın’ın kuzeybatısında, 25 km uzaklıktaki plaj, bölgenin çekici plajlarındandır.
Amasra Plajı: Bartın’a 17 km uzaklıktaki Amasra Plajı yaklaşık 1 km’lik bir uzunluğa sahiptir. Amasra, turizme yönelik çeşitli konaklama, yeme – içme ve eğlence tesisleri ile 1940 yılından beri ülkemizin önemli turistik merkezlerindendir.
Göçkün Plajı: Bartın’a 37 km, Amasra’ya 20 km uzaklıktadır. Bakir plajlardan olan Göçkün, günübirlik kullanıma yeterli donatılara sahiptir. Doğal güzelliği ile beğenilen Plajın hemen yakını, UNESCO tarafından desteklenen “23 Nisan Dünya Gençlik Kampı” projesi için uygulama alanı olarak belirlenmiştir.
Karaman Plajı: Bartın – Kurucaşile arasında, Bartın’a takriben 50 km, Kurucaşile’ye 11 km uzaklıktadır. Doğu ve batısında yükselen kayalar ilginç yapıda olup, plajın boyu 400 metre civarındadır. Hemen doğusunda tekneyle gitmenin mümkün olduğu sarp bir kaya sathında doğal yapılı yılanların birbirine dolanışını tasvir eden rölyef vardır.
Tekkeönü Plajı: Bartın – Kurucaşile yolu üzerinde Ovatekkeönü sınırları içerisinde, Bartın’ın 53 km doğusunda, Kurucaşile’nin 9 km batısında bulunan plaj yaklaşık 300 metrelik doğal sığ kumsalı ile yaz aylarında yoğun rağbet gören plajlardan biridir.
Hisar (Tekkeönü) Köyü, plajı, kalesi, ahşap yat ve balıkçı teknelerinin yapıldığı tersaneleri ile günübirlik ziyaretçilerin ilgi odağıdır.
Yeraltı Plajı: Plaj, Kurucaşile’nin 4 km doğusunda, Cide sınırları içerisindedir. Sadece denizden ulaşılabilen Plaja karadan ulaşım imkânı bulunmamaktadır.
Kurucaşile Plajı: Bartın’a 62 km uzaklıktaki Kurucaşile ilçe merkezindedir. Liman mevkiinde bulunan iki küçük plaj özellikle ilçe merkezinde denize girmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Kapısuyu Plajı: Bartın’ı Kastamonu’dan ayıran sınır üzerinde yer alan Kapısuyu Köyü, Karadeniz’de vahşi güzellik sergileyen doğası ve gemi yapımcılığıyla ünlüdür. Günübirlik kullanıma elverişli olan plajın uzunluğu 1 km’dir.
DİĞER DOĞAL DEĞERLER
Güzelcehisar Lav Sütunları: Güzelcehisar Plajı’nın batısında bulunan Lav Sütunları, 80 milyon yıl öncesine aittir. Denizden bir duvar gibi yükselen sütun yapılı lavlar, buradan deniz kıyısı boyunca Mugada Koyu’na kadar ulaşmaktadır.
Gürdek Kayalığı: Arıt Beldesi’ne 7 km uzaklıkta, kaya tırmanışı için uygun, büyük bir kaya kütlesidir. Arıt – Aydınlar Köyü sınırı içerisinde 1150 metre rakımda, yüksekliği ortalama 120 metre, uzunluğu yaklaşık 2 km'dir.
Kar Kuyusu: Gezen Yaylası’na 600 metre mesafededir. 3,5 metre derinliğindeki kuyu 8 m genişliğe ve 15 m uzunluğa sahiptir. Bu doğal oluşum, yılboyu zemini kaplayan kar ile ilgi çekmektedir. Güneşışığı ulaşamayıp alanı ısıtmadığından “Kar Kuyusu” adı verilmiştir. Geçmişte yerel insanlar yiyeceklerini korumak için bölgeyi “soğutucu” olarak kullanmışlardır.
Ağlayan Ağaç: Boztepe Adası’nın doğusunda bulunan “Ağlayan Ağaç”, denizden ve havadan aldığı nemi bünyesinde toplayan bir selvi ağacıdır. Ağaç topladığı nemi ilkbahar ve sonbaharda bıraktığında oluşan damlacıklar, “ağlama” görüntüsünü verir. Ağacın bulunduğu nokta Tavşan Adası’nı görmek için en uygun yerdir.
MESİRE YERLERİ – PARK VE BAHÇELER
Yalı Sevgi Parkı: Bartın Irmağı kenarında Yalı Caddesinde bulunan, Bartın Belediyesince yaptırılan Park, bölge insanının aileleriyle keyifli bir zaman geçirip dinlenebilmesine olanak tanır. Park, ayrıca Altınırmak – Gümüşdeniz turlarının da başlangıç noktasıdır.
Gazhane Bahçesi: Yaz boyunca hem eğlence merkezi, hem de dinlenme yeridir. Bartın Irmağını oluşturan Kocaçay ve Kocanaz Çayı'nın birleşme noktası olan Kılburun’dadır.
Millet Bahçesi: Kemerköprü Belediye Sosyal Tesisleri yanında, Kocanaz Çayı kenarındadır. Çay Bahçesi olarak hizmet vermektedir.