Artvin
ARTVİN EKONOMİ
Artvin'in nüfusunun önemli bir bölümü tarım sektöründe istihdam edildiği görülmektedir. Toplam iş gücünün %60.8'i tarım sektöründe istihdam edilmektedir. İstihdam edilen nüfusun %38'i ücretsiz aile işçisi olarak görev yapmaktadır. Bu oran kadın nüfusu için %79, erkek nüfus için yaklaşık %11 civarındadır. İstihdam edilen nüfusun %34'ü ise ücretli olarak çalışmaktadır. Erkek nüfusun %49'u, kadın nüfusun ise yaklaşık %11'i ücretlidir.
ARTVİN’DE TARIM
İl’de tarımsal faaliyetler küçük, çok parçalı, meyil derecesi diğer illere göre yüksek olan arazilerde yapılmaktadır. İl hudutları içerisinde bulunan Çoruh Nehri ve bunu besleyen kollarının oluşturduğu vadilerde turfanda sebze ve meyve yetiştiriciliği faaliyetleri yaygın şekilde yürütülmektedir. Tarımsal işletmeler çoğunlukla küçük aile işletmeciliği şeklindedir ve işletme başına düşen arazi miktarları oldukça düşüktür. Tarımsal gelir yeterli düzeyde olmadığından sermaye birikimi sağlanamamaktadır. Bu nedenle tarıma dayalı sanayi sektörü il'de gelişme alanı bulamamıştır.
Genel olarak il topraklarında endüstriyel bitkiler ve hububat üretimi yapılmakla birlikte, baklagiller ve çeşitli sebze üretimi de yaygındır.
Üretilen başlıca ürünler çay, patates, buğday, arpa, soğan, tütün, fasulye, yem bitkisi, pirinç ve mısır; meyve olarak da; fındık, portakal, mandalina, elma, armut, üzüm, ceviz, kestane, kiraz, vişne, şeftali, erik ve kayısı yetişir.
İl genelinde tarımsal üretime uygun arazilerin kıtlığı, mevcut alanların maksimum verimle değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu amaçla başta Yusufeli ilçesi olmak üzere il genelinde seracılığın geliştirilmesi çalışmalarına önem verilmektedir. İl genelinde toplam 197 adet serada, 52.283 m2 alanda tamamı faal olarak örtü altı yetiştiriciliğine devam edilmektedir. Tarım henüz modern hale gelmemiştir. Zengin su potansiyeline rağmen sulama tesisleri çok azdır. Traktör ve teknik zirai araçların sayısı fazla değildir.
ARTVİN’DE HAYVANCILIK
Mera ve otlakların azlığı ve karlı günlerin çokluğu sebebiyle hayvancılık gelişmemiştir. Buna karşılık Karadeniz'e kıyısı olan Arhavi ve Hopa'da deniz balıkçılığının önemli yeri bulunmaktadır.
Bal Üretimi; Doğanın cömert davrandığı Artvin bal üretimi bakımından şanslı bir İl olarak nitelendirilebilir. Sektörel anlamda çok uzun bir geçmişi olmamasına rağmen, Artvin’in 2014 verilerine göre 90 bin kovan sayısına yaklaşması bunun en bariz göstergesidir. Bu anlamda günümüzde Artvin bal üretimi toplamda 1100 ton periyodunda seyretmektedir. Kara kovan denilen geleneksel yöntemle üretilen bal 5 ton civarında olup, organik olarak üretilen bal miktarı ise 50 ton civarındadır. Türkiye genelinde üretim izni olan toplamda 119 işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin 24 tanesi Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi olan işletmelerdir. Bu sayı Artvin’in ülke genelinde kısa zamanda işletme sayısı bakımından geldiği yeri göstermektedir.
ARTVİN’DE ORMANCILIK
Artvin orman bakımından çok zengindir. Yüz ölçümünün %35’e yakını ormanlıktır. Her sene 300 bin metreküp inşaat kerestesi ile 500 bin ster yakacak odun istihsal edilir. Ormanları ağaç cinsleri bakımından zengin ve verimlidir. Ormanlarında kızılağaç, kayın, gürgen, meşe, kestane, ladin, köknar, ardıç ve sarı çam bulunur.
ARTVİN’DE MADENCİLİK
Türkiye'nin en zengin bakır madeni rezervine sahip ili Artvindir. MTA ve özel kuruluşların bugüne kadar Artvin il sınırları içinde yapmış oldukları çeşitli jeoloji ve madencilik çalışmaları sonucunda kayda değer 44 adet bakır-kurşun-çinko, 1 adet demir, 17 adet manganez, 5 adet bakır-molibden ve 5 adet altın yatak ve zuhuru olmak üzere toplam 72 adet metalik maden yatak ve zuhuru belirlenmiştir.
Artvin ili endüstriyel ham madde açısından önemli bir potansiyele sahip değildir. Sadece çimento ve kireç ham maddesi olarak kireçtaşı ile granit-mermer yatak ve zuhurları önemli rezervler bulunmaktadır.
ARTVİN’DE SANAYİ
Artvin’de sanayi muayyen kollarda sınırlıdır. Etibank’a bağlı Bakır İşletmeleri, kamu ve özel sektöre ait lif levha fabrika ve atölyeleri, çay ve kereste fabrikaları, mobilya, dokuma, gıda ve metal eşya imalathaneleri vardır.
ULAŞIM
Ulaşım bakımından yetersiz olan Artvin’de demiryolu ve hava alanı yoktur. Ulaşım, denizyolu ve karayoluna dayanır. Hopa limanı her türlü gemilerin yanaşmasına elverişlidir. Sahildeki karayolu iyi kalitededir. Fakat içlere doğru giden yollar stabilize yollardır. Köyler ile kentler arasındaki yollar yetersizdir. Hopa limanının yükleme ve boşaltma kapasitesi 500 bin tona yakındır. Hopa-Artvin-Göle-Kars-Doğubeyazıt-Gürbulak yolu ile İran’a mal taşınır. Artvin-İstanbul 1361 km, Artvin-Ankara 997 km, Artvin-İzmir 1357 kilometredir.
SARP SINIR KAPISI
80’li yılların sonundan itibaren Sarp Sınır Kapısının açılmasıyla başlayan bavul ticareti, Türkiye – Gürcistan ekonomik ilişkilerini bugün milyonlarca dolarlık bir potansiyele getirmiştir. Hopa Limanı ve Sarp Sınır Kapısının İlde olması, bu bakımdan önemlidir. Artvin bu sayede Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan bir İl konumuna gelmiştir. Yapılması düşünülen Muratlı Sınır Kapısı ile bu durumun, önümüzdeki yıllarda daha çok büyüyeceği öngörülmektedir. Sarp Sınır Kapısı, transit taşımacılıkta ülkemizdeki en önemli çıkış noktalarından biri olmasının yanında, 6 milyonun üzerinde vatandaşın giriş çıkış yaptığı en akışkan geçiş noktasıdır.