Artvin
ARTVİN DOĞAL GÜZELLİKLER
MİLLİ PARKLAR
Artvin ülkemizin doğal güzelliklerinin en nadidelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Bu güzellikler arasında koruma altındaki milli parklar da var.
Karagöl Sahara Milli Parkı: Artvin’in Şavşat ilçesinde, Veliköyün yukarısında, köknar ormanları arasında bulunuyor Karagöl görüntü itibariyle biraz İsviçre, birazda Abantı andırmaktadır.
Çevresinde birçok köy bulunmaktadır. Köylerde bulunan evlerin hepsi de birbirine geçme kütükten yapılmış, iki – üç katlı evlerdir. Civar köylerin birçoğuna beton girememiş. Ülkemizde bulunan onlarca gölle aynı ismi taşıyan Karagölün çevresinde tüketilmesi zor yürüyüş rotaları bulunmaktadır. Hatta Aşağı Koyunlu Köyü’nden bir buçuk saat yürüyüşle, kayadan oyma bir Ortaçağ Manastırı ile karşılaşmanız mümkün.
Artvin Merkez’e 57 km, Borçka’ya 25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Dünyanın en güzel göllerinden birisi olan Borçka Karagöl, Karadeniz'in saklı kalmış cennetlerinden sadece bir tanesidir.
Artvin’in Klaskur (Aralık) Köyü yakınlarında yer alan Borçka Karagöl, aslında bir heyelan gölüdür. 1900’lü yılların başında, Klaskur olarak bilinen yaylanın yakınında bulunan bir tepenin kayması sonucu, Klaskur Deresi’nin önünü kapatması ile meydana gelmiştir. 14 Ağustos 2002’de Bakanlar Kurulu tarafından tabiat parkı ilan edilen Borçka Karagöl 368 hektar, göl ve çevresi ise 5 hektar alana sahiptir.
Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı: Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, yemyeşil doğasıyla ve huzur veren havasıyla şehrin en cezbedici noktalarından biridir. Macahel ismiyle de bilinen Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı ülkemizin dokunulmamış nadir ormanlık alanlarından biridir.
Anıt ağaçlarla çevrili olan alan, yaşlı orman adıyla nitelendirilmektedir. Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı 490,5 hektarlık bir alan kapsamakta olup, barındırdığı bitkilerin yanı sıra yırtıcı kuş türlerinin de göç yolu üzerinde bulunmaktadır.
Özellikle bahar ve yaz aylarında gidilmesi önerilmekte, çünkü tabiata ait tüm renkler baharda kendini göstermeye ve buram buram yeşillik kokusu etrafa sinmeye başlamaktadır.
Macahel'de bulunan Karçal Dağları, Türkiye ile Gürcistan arasında doğal bir sınır oluşturuyor. Zaten bölge nüfusunun büyük bir kısmı da Gürcülerden oluşmaktadır.
Çamburnu Tabiat Koruma Alanı: Çamburnu Tabiat Koruma Alanı, Hopa ilçesindeki Çamlıköy sınırlarında bulunduğundan dolayı kolay bir ulaşıma sahiptir. Trabzon – Hopa devlet karayolundan ulaşım sağlanmaktadır.
Çamburnu’nda sarıçamın sahile inebildiği ender yerlerden biridir. Bozulmamış doğasının gelecek nesillere de aktarılması için bölge koruma alanı olarak ilan edilmiştir.
Balıklı – Maden Yaban Hayatı Koruma Sahası: Bu saha Merkez Av komisyonunca “Yaban Horozu” nun korunması ve üretilmesi amacıyla korunmaya alınmıştır.
YAYLALAR – VADİLER
Artvin, Karadeniz’deki önemli yayla turizmi merkezlerinden biridir.
Kaçkar Turizm Merkezi: Yusufeli ilçesine 60 km uzaklıktadır. Kaçkar Dağı’nın güney yamaçlarında yer alan yayla, çok geniş orman ve çayır alanlarıyla kaplı olup; yayla ve dağ turizmi için ideal bir konuma sahiptir. Yaylalar köyü, Kaçkar Dağı’na tırmanmak isteyenlerin ara konaklama merkezi konumundadır. Kaçkar Dağları zirvesine en yakın kamp yeri, 3328 m yükseklikteki Dilberdüzü’dür. Bol soğuk suyu bulunan Dilberdüzü’nde altyapı bulunmamaktadır. Dilberdüzü’nden itibaren 3932 m rakımlı Kaçkar Dağları’na rehbersiz çıkmak tehlikelidir. Bölgede vaşak, ayı, yaban keçisi, kurt, çakal, tilki gibi yaban hayvanları izlenip görüntülenebilir.
Yaylalar köyü yolu üzerinde Altıparmak köyünde, Altıparmak (Barhal) Kilisesi ziyaret edilebilir. Köyde dokunan ipek halılardan satın alınabilir. Konaklama için pek çok pansiyonun bulunduğu Sarıgöl Beldesi’nde kalınabilir.
Arsiyan Yaylası: Artvin'in en göz dolduran yaylarından biridir. Şavşat ilçesi ile Ardahan’ın Posof ilçesi arasında uzanan yaylanın görülmesi gereken çok köşesi vardır. Burada keyifli bir doğa yürüyüşü yaparken yaylanın küçük gölleriyle karşılaşacaksınız. Diğer yaylalardan farklı olan Arsiyan Yaylası’nda kömür madeni ve tuz kayaları bulunmaktadır.
Beyazsu Yaylası: Karadeniz'in muhteşem doğasında varlığını sürdüren Beyazsu Yaylası, Artvin'in Borçka ilçesinde bulunmaktadır. Doğal güzelliğinin içinde birçok keşif noktası da sunan Beyazsu Yaylası, Karçal Dağları'nın eteklerindedir.
Turizm açısında önemli bir noktadır ve Yıldız Gölü’ne de oldukça yakındır. Ormanlık alandan ziyade çayırlık bir alanda bulunmaktadır. Yayladaki bir kayadan çıkan su köpürerek aktığı için bu bölge Beyazsu olarak adlandırılmıştır.
Bilbilan Yaylası: Artvin’in birbirinden güzel yaylalarından biridir Bilbilan Yaylası. Ardahan ile hudut olan Bilbilan Yaylası’na meşe ve çam ormanlarıyla dolu bir bölgeyi geçerek gidilmektedir. Ardanuç ilçesinin doğusunu takip edip 51 km sonrasında karşınıza çıkacaktır.
Bilbilan Yaylası’nda haziranın ilk haftası pazar kurulmaktadır ve eylül ayının sonuna kadar pazar devam etmektedir. Pazarda, hayvan satımı ve her türlü alışveriş yapılmaktadır. Yaylanın sütünün, kaymağının ve yağının lezzetine mutlaka bakmalısınız. Yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip olan Bilbilan Yaylası muhteşem doğasında ruhunuzu dinlendirecektir.
İntkor Yaylası: Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer alan, görülmeye değer doğal güzelliklerden biri İntkor Yaylasıdır. Özgüven Köyü sınırları içerisinde bulunan İntkor Yaylası, 166 m yükseklikten dökülen ve bir başka doğal güzellik olan Ciro Şelalesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.
Her yılın Temmuz ayında Bıçakçılar Köyü ve Özgüven Köyü halkı ile birlikte topluca göç şenlikleri düzenlemektedir. Eğlenceler eşliğinde yaylaya göç eden halk, yaylaya yerleştikten sonra da eğlenmeye devam eder.
İntkor Yaylası, 1’i volkanik, 8’i tabii göl olmak üzere toplam 9 göle ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca yayladaki derenin içerisinde çok sayıda kırmızı benekli dere alabalığına da rastlayabilirsiniz.
Kafkasör Yaylası: Yakın bir zamanda turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak kabul edilen Artvin Kafkasör Kültür Merkezi, yılın 12 ayı turistleri tarafından ziyaret edilmektedir.
Şehrin doğal güzelliklerini gözler önüne seren Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nde alt yapı hizmetleri bulunmaktadır. Yaylada haziran ayında düzenlenen Festivalde, boğa güreşleri, folklor gösterileri ve müzik şölenleri yoğun bir ilgiyle izlenir. Artvin Kafkasör Kültür Merkezi, kente 8 kilometre uzaklıktadır.
Artvin'in şehir merkezinden sadece 10 km uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, hem doğasıyla hem doğanın sunduğu çeşitli renkleriyle göz alıcı bir güzelliğe sahiptir.
Papart Vadisi: Artvin’in, Şavşat ilçesine bağlı olan Meydancık beldesinden kolay bir şekilde ulaşacağınız Papart Vadisi, Karçal Dağları doğa alanının en güzel parçalarından biridir.
Papart Vadisi her tarafında farklı bir güzellik sunar, bu güzelliklerinin biri de güneyinde kalan Yalnızçam Dağları’dır. Papart Vadisi’nde hem çeşitli bitki örtüleri vardır hem de çeşitli kuş türlerini barındırmaktadır. Özellikle yaban hayatıyla dikkatleri üzerine çeker.
Hatila Vadisi: Çoruh Nehri’nin kollarından biri olan Hatila Vadisi Artvin’in Merkez ilçesinde bulmakta ve bu tabiat güzelliğinin içerisinde birçok dere akmaktadır.
Hatila Vadisi Milli Parkı’na merkezden 10 kilometre sonra ulaşabilirsiniz. Yol boyunca değişik kayaçlar gözünüze çarpacak ve bu genç vadi özelliği taşıyan bölgeye hayran kalacaksınız. Nadir bulunan bir nokta olan Hatila Vadisi, size yeşillikleri, dağların muhteşem uyumunu sunacaktır.
Mersivan Yaylası: Artvin merkezini çevreleyen Genya Dağı eteklerinde bulunan Mersivan Yaylası, ormanlarla çevrili olan geniş düzlüklerle kaplıdır.
ŞELALELER – KANYONLAR
Mençuna Şelalesi: Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesi olan Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunmaktadır. Mençuna Şelalesi’ni ziyaret ettiğinizde hem şelalenin çevresini keşfedebilir hem de bu doğa harikası eşliğinde güzel bir piknik yapabilirsiniz. Şelaleye ulaşılan yolda her yıl çalışmalar yapılıp yol yenilenmektedir. Şelalenin yakınında bulunan İkizköprü 18. yüzyıl Osmanlı eseridir ve 2003 yılında Karayolları tarafından restore edilmiştir.
Maral Şelalesi: Doğu Karadeniz’in en dikkat çekici doğal güzelliklerinden biri olan Maral Şelalesi, Maçahel Vadisi içinde bulunmakta ve cennetin yeryüzündeki parçalarından biri gibidir.
Camili Köy merkezinden yürüyerek gidilebilmektedir. Doğu Karadeniz'in saf güzellikleri arasındaki Maral Şelalesi’nde yüzme fırsatınız da bulunuyor.
Ciro Şelalesi: Ülkemizin en güzel dağ yürüyüşü rotalarından biri olan ve Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı, üç bin metrenin üzerindeki zirveleri, buzul gölleri, şelaleleri, debisi azalmayan dereleri ve endemik bitkileriyle dağcılar ve seyahat acenteleri tarafından bir hayli rağbet görmektedir. Özellikle Kaçkarlar’ın arkasında bulunan heybetli Altıparmak Dağları’yla Karmovut, Davut ve Göngörmez Dağları arasında kalan kısım son yıllarda fazlasıyla popüler bir coğrafya haline gelmiştir.
Ciro Şelalesi de, bu bahsetmiş olduğumuz dağ yürüyüşü rotalarından birinin üzerinde bulunuyor. Ülkemizdeki en yüksek rakımlı şelalelerden biri olan Ciro Şelalesi, Yusufeli’ne 41 km mesafede yer alıyor. Şelaleye ulaşmak için Yusufeli – Sarıgöl – Barhal istikametine doğru asfalt yoldan ilerleyerek, Balhıbar Köyü kavşağından sağdaki stabilize yolu takip ederek Özgüven Köyü’ne gelmeniz gerekmektedir. 2 km daha yol gittikten sonra karşınıza İntkor Yaylası çıkacaktır. Bu noktadan şelale rahatlıkla görülebilir. Keskin bir sırtın üzerinden tam 166 m yükseklikten dökülen Ciro Şelalesi’nin denizden yüksekliği ise 2 bin 348 metredir. Ciro Şelalesi, Altıparmak Dağları'nın güneydoğu tarafında yer alan ve 3 bin 253 metre yükseklikte konumlanan Karataş 2 zirvesiyle, 3 bin 406 metre yüksekliğindeki Gudashevsivrisi arasında çağıldamaktadır.
İntror Yaylası'ndan patika yolu takip ederek 25 dakikalık bir yürüyüşle Ciro Şelalesi'ne ulaşabilirsiniz. Ancak patikanın sert bir eğimle yükseldiğini de belirtelim. Şelaleyi görmek için en uygun zamanlar ise temmuz ve ağustos arasıdır.
Cehennem Deresi Kanyonu: Artvin’in en görülesi yerlerinden biridir Cehennem Deresi Kanyonudur. Kanyon aynı zamanda dünyanın ender kanyonları arasındadır. Ardanuç ilçesinin 7 km kuzeybatısında ve Artvin – Ardanuç karayolunun 25. km’sinde karşınıza çıkacaktır. Dik patikalarla dolu olan Cehennem Deresi Kanyonu, Amerika’nın Arizona eyaletine bağlı olan Grand Canyon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu özelliğini taşımaktadır.
Barhal Çayı: Artvin’in tertemiz havasında akan Barhal Çayı, Altıparmak Çayı olarak da bilinmektedir. Yerli ve yabancı turistler tarafından kano ve nehir kayağı yapılmak için tercih edilmektedir.
Barhal Çayı, yüksek dağlarla çevrilidir ve Kaçkar Dağları’nın güneyde kalan yamaçlarından doğar. Bir vadi içinde akmakla birlikte Yusufeli’nin 2 kilometre güneyinde bulunan Çoruh Nehri’ne bırakır sularını.
NEHİRLER
Çoruh Nehri: Çoruh Nehri, 3225 m rakımlı Mescit Dağları’ndan doğarak toplam 466 km kat ettikten sonra Gürcistan sınırları içerisinde Karadeniz’e dökülmektedir. Nehir aynı zamanda dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir. Yöre, her yıl dünyanın her tarafından gelen, rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarını yapan yerli ve yabancı sporcuları ağırlamaktadır.
Zengin flora ve faunaya sahip Çoruh Nehri Vadisi, aynı zamanda kuşların göç yolu üzerindedir. Nehrin çevresindeki bazı kayalıklarda nesli tükenmekte olan kızıl akbaba türü koloniler halinde yaşamaktadır. Ayrıca Çoruh Vadisi boyunca; boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, porsuk, sansar, su samuru, tavşan, keklik, yaban horozu, çulluk, yaban ördeği, üveyik, sarıasma, sarısandal, ardıç kuşu, güvercin, tahtalı kuşu ve çeşitli yaban hayvanı türleri bulunmaktadır.
Bayburt’tan başlayıp İspir ve Yusufeli’ni takip ederek Artvin’e kadar uzanan ve yaklaşık 260 km. uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılmaktadır. Zorluk dereceleri 1, 2, 3, 4, 5, 6’ya kadar çıkmaktadır. Profesyonel sporcuların tercih ettiği nehirde, 1993 yılında 4. Dünya Akarsu Şampiyonası yapılmıştır.
Altıparmak (Barhal) Çayı: Artvin ili sınırları içinde yer alan Altıparmak (Barhal) Çayı, Kaçkar Dağları’nın güney yamaçlarından doğar, yaklaşık 40 km’lik bir mesafe kat ettikten sonra Yusufeli’nin 2 km. güneyinde Çoruh Nehri’ne karışır. Altıparmak Çayı, kano ve nehir kayağı için elverişli olup, yüksek dağlarla çevrili son derece güzel ve etkileyici bir vadi içinden akmaktadır. Dağlardaki karların bütün yaz boyunca erimesi nedeniyle, eylül ayına kadar suyun debisi yüksektir. Vadi, yaban hayatı açısından da çok zengin bir güzelliğe sahiptir.
Altıparmak Çayı Havzası’na Artvin veya Erzurum üzerinden Yusufeli’ne gelerek ulaşılabilir. Yusufeli’nden itibaren 6. km’sinde Öğdem Deresi, Altıparmak Çayı’na karışmaktadır.
PLAJLAR – KAYAK MERKEZİ
Artvin yaz aylarında deniz turizminin de hareketlendiği bir şehirdir. Karadeniz’in serin sularında yüzmek ve tertemiz sahillerin tadını çıkarmak isterseniz Hopa’da bulunan Kemalpaşa Plajı ve Kopmuş Plajı ile Arhavi Plajı’na gidebilirsiniz.
Eğer kış aylarında Artvin'de bulunuyorsanız Artvin kış sporları merkezi Atabarı Kayak Merkezi'nde kayak ve diğer kış sporlarını yapabilirsiniz.
Atabarı Kayak Merkezi: Dört mevsimin yaşandığı Türkiye, kış aylarında da yerli ve yabancı turistlerin tatil için tercih ettiği ülkeler arasındadır. Kayak turizminde önemli şehirlerinden biri ise Artvin’dir.
Şehrin kayak yapılan bölgelerinden biri olan Atabarı Kayak Merkezi’nde bütçenize uygun bir tatil yapabilirsiniz. Atabarı Kayak Merkezi şehre 17 km uzaklıktadır. 1 adet lift vardır ve ana pistin uzunluğu 800 metredir. Atabarı Kayak Merkezi'nde sporcu soyunma odaları, kafeterya ve otopark vardır. Aynı zamanda kar motorları ve snowtrack bulabilirsiniz. Bu bölgede kayak yapmak için Kafkasör'de konaklayabilirsiniz.