Amasya
Yer : Amasya Merkez
Tarih : 9 - 10 Mayıs
Türk gençliğinin Atatürk ve ilkelerine bağlılığını simgeleyen, Amasya, Tokat, Sıvas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale güzergahının ardından Ankara'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde Cumhurbaşkanımıza sunulmak üzere Samsun'dan törenle yola çıkan Türk Bayrağı 13 Mayıs'da Samsun İl sınırında Samsun Valisi tarafından Amasya Valisine teslim edilir. O gün atletler tarafından Amasya'ya getirilen Bayrak, gece Vilayet Konağında hazırlanan köşeye konulur. Amasya'lı gençler sabaha kadar Bayrak nöbeti tutarlar. Ertesi gün büyük bir törenle yola çıkarılan Bayrak, Tokat il sınırında, Amasya Valisi tarafından Tokat Valisine teslim edilir.
Teslim sırasında İl sınırında görkemli tören yapılır. Civar köyler tören yerini doldurur, halk oyunları oynanır, havai fişekler atılır.
BAYRAK KOŞUSU
Yer : Ziyaret Kasabası
Tarih : 27 Mayıs
ZİYARET KASABASI YAYLA ŞENLİĞİ
Yer : Amasya Merkez
Tarih : 12 - 22 Haziran
Kurtuluş mücadelemizin ilk tohumlarının atıldığı, “Vatanın bütünlüğünü ve milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” fikrinin Amasya Tamimi ile tüm dünyaya ilan edildiği, Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Amasya’ya teşriflerinin yıl dönümü sebebiyle yapılan etkinliklerdir. Kutlama programı çerçevesinde törenler, fuar açılışı, halk oyunları, yarışmalar, sergiler, konserler, tiyatrolar, defileler, yemek yarışmaları, sportif faaliyetler, geziler ve Amasya Tamimi sempozyumu gibi etkinlikler yapılır.
ULUSLARARASI ATATÜRK, KÜLTÜR ve SANAT FESTİVALİ
Yer : Gümüşhacıköy İlçesi - Beden Köyü
Tarih : 25 Haziran
BEDEN KÖYÜ YAYLA ŞENLİKLERİ
Yer : Gümüşhacıköy İlçesi - Sarayözü Köyü
Tarih : 02 Temmuz
Ali Pir Civan ya da Ali Bir Civan'ın Horasan erenlerinden, Türkmen pirlerinden biri olduğuna ve Osmanlı döneminde yaşadığına inanılıyor. Gümüşhacıköy ilçesi Sarayözü köyünde türbesi bulunmaktadır. Alevi, Bektaşi inancına göre kendisine büyük hürmet gösterilir.
ALİ PİR CİVAN KÜLTÜR, SANAT ŞENLİKLERİ
Yer : Merzifon
Tarih : 08 - 10 Temmuz
Bütün yönlerinin tanıtıldığı ve Merzifon'un sosyal ve kültürel yapısını canlandırabilmek için yapılan etkinliklerden birisi olan Merzifon Haftası; konferans, şiir dinletisi, açılış törenleri, müzik şölenleri ve Sanayi Fuarıyla dolu dolu geçmektedir.
MERZİFON HAFTASI KÜLTÜR ve SANAT ETKİNLİKLERİ
Yer : Gümüşhacıköy İlçesi - İmirler Köyü
Tarih : 09 Temmuz
İmirler Köyü Niyaz Baba Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Niyaz Baba Şenlikleri İmirler Köyü'ne 12 km uzaklıkta olan, İnegöl Dağı eteklerindeki Niyaz Baba Türbesi yanında bulunan alanda yapılan şenlikler, Niyaz Babay kesilen adak kurbanlar ile başlarken, yöresel halk ozanları sahne alıp Semah gösterileri düzenlenir.
İMİRLER KÖYÜ NİYAZ BABA ŞENLİKLERİ
Yer : Gümüşhacıköy İlçesi - Gümüş Köyü
Tarih : 16 Temmuz
Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi (Garip Hafız) çok okuyan, bilimin her sahasında söz sahibi olan bir gönül adamıdır. (Mürşid derecesinde) İbadetini tamamen gizli yapmıştır. On yedi yıl yanında bulunan manevi oğlu, kendisini sadece iki kez abdest alırken gördüğünü ifade etmektedir. Kendisine sorulmak istenen soruları önceden bilmesi ve cevaplaması meşhurdur.
Hayatı boyunca, insanlara sevgi-hoşgörü, devlete saygı prensipleri ile davranmıştır. Kendisini ziyarete gelenlerle dahi tartışmamıştır. Üst düzey bürokrat ve askerlerden sayısız dostu olmuştur. Hayatı kerametlerle dolu olup, şahitleri bugün hayattadır.
GARİP HAFIZ'I ANMA GÜNÜ
Yer : Gümüşhacıköy İlçesi
Tarih : 21 - 23 Temmuz
Kabaoğuzlar adından da anlaşılacağı gibi oğuzların Kınık boyundandır. Gümüşhacıköy de çok sayıda köy Kabaoğuzların iskanındaydı. Gümüşhacıköy merkezinde, Amasyada ve Türkiyenin pekçok ilinde Kabaoğuzlar vardır.
Etkinlikler kapsamında Geleneksel Okçuluk gösterileri, Gençler Karakucak Şampiyonaları yapılmaktadır.
KABA-OĞUZ KÖYLERİ YAYLA ŞENLİKLERİ
Yer : Taşova İlçesi - Çakırsu Köyü
Tarih : 13 - 14 Ağustos
Taşova İlçemizin en eski yayla şenliği unvanına sahip olan Çakırsu Köyü Yemişen Yaylası Şenliği her yıl düzenlenmektedir.
Yemişen Yaylasında bir araya gelecek Çakırsu (Yonnus) köylüleriyle beraber güzel bir gün yaşayabilirsiniz.
ÇAKIRSU KÖYÜ YAYLA ŞENLİĞİ
Yer : Suluova İlçesi - Kapaklı Mesire Alanı
Tarih : 1 Eylül
Amasya'nın Suluova Belediyesince İlçe kuruluş gününü anma, beldeyi tanıtma, sportif faaliyetleri teşvik etme ve ekonomik faaliyetleri geliştirme amacıyla düzenlenmekte olup çeşitli oyunlar, spor müsabakaları eğlenceler, panayır karakucak güreşleri gibi etkinliklerle kutlanır.
SULUOVA 1 EYLÜL ŞENLİKLERİ
Yer : Merkez - Uygur Kasabası
Tarih : 17 Eylül
Amasya'nın merkez Uygur Belde Belediye Başkanlığınca düzenlenen etkinlikte kasabanın örf adet, gelenek ve göreneklerini yaşatmak, yörede üretilen sebze ve meyvelerin tanıtılması, Atatürk ve Türk şehitlerini anma, halk oyunları, aşık ve ozanların katılımı ile kutlanmaktadır.
CAFER DEDE KÜLTÜR ŞENLİĞİ
Yer : Hamamözü Belediyesi
Tarih : 23 - 24 Eylül
Amasya'nın Pehlivanlar diyarı Hamamözü ilçesi Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen güreş müsabakaları, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Milli Güreşçimiz Hamit Kaplan'ın anısına düzenlenmektedir. Halk oyunları, müzik ve eğlence programı ile kutlanmaktadır.
HAMAMÖZÜ GELENEKSEL KARAKUCAK GÜREŞLERİ
Yer : Amasya Merkez
Tarih : 20 - 22 Ekim
Milli Mücadelenin ilk kıvılcımı ve yazılı belgesi olan Amasya Protokolü, İstanbul Hükümeti ile Temsili Heyet (Mustafa Kemal Paşa ve Arkadaşları) arasında ilk fikir birliğine varılması ve anlaşma imzalanması, Anadolu'nun İstanbul Hükümetinin önüne geçmesi; sempozyum, sergiler gibi aktivitelerle anılır.